Mainos

Saimaannorppa kuoli juututtuaan kalaverkkoon – toinen tapaus tänä kesänä

Metsähallitus sai eilen torstaina tiedon Luonterilla Etelä-Savossa kalaverkkoon kuolleesta saimaannorpasta. Kuollut yksilö oli 38 kiloa painanut urosnorppa.

Ikävästä saaliista yllättynyt kalastaja kertoi, että oli nähnyt samalla alueella norpan monta kertaa viime vuonna, mutta tänä vuonna ei ollenkaan.

Kuollutta saimaannorppaa ei ole vielä tunnistettu.

– Olen juuri lähettämässä kuolleen yksilön rengaskuvioita Itä-Suomen yliopistoon tutkittavaksi. Radiolähettimellä seurattava se ei ollut, suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta kertoo.

Koskelan mukaan kyseessä on noin 2–3 vuotias yksilö.

Riskiaika jo päättynyt

Suurin riski norpille tarttua verkkoihin on jäiden lähdöstä kesäkuun loppuun, kun emot vieroittavat kuuttejaan. Silloin voimassa on myös kalastusrajoituksia eri puolilla Saimaata.

Luonterilla kuollut norppa on Metsähallituksen tietojen mukaan toinen kuolema kalaverkkoon tänä kesänä. Edellinen tapaus sattui viime viikolla Pyyvedellä, mutta norppien jääminen kiinni verkkoihin on melko harvinaista.

– Niitä jää verkkoihin noin 1–2 vuodessa, Koskela kertoo.

Viime viikolla kesämökkiläinen harmitteli tapahtunutta, koska oli arvellut verkkokalastaminen olevan turvallista kalastusrajoituksen jälkeen.

– Aina pitää käydä hyvin huono tuuri, että norppa jää kiinni verkkoon, Koskela sanoo.

Kalastuslain 62 pykälän mukaan pyydykseen jääneestä hylkeestä on viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle. Saimaannorpan kohdalla ilmoituksen voi tehdä myös suoraan Metsähallitukselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja