Saimaalla kolataan lumikinoksia – "Lämpeneminen uhka saimaannorpan tulevaisuudelle"

Saimaannorpille rakennetaan tänäkin talvena apukinoksia pesinnän avuksi. Metsähallitus ja ensimmäiset vapaaehtoiset aloittavat apukinosten tekemisen nyt viikonloppuna.

Paikoin lumitilanne on Saimaalla heikko.

– Luonnonkinokset ovat tällä hetkellä rakenteeltaan höttöisiä ja puuterimaisia, ja niissä on vain ohut, kovettunut kuori. Teemme säämuutoksenkin varalta norpille tiiviisti pakattuja apukinoksia, joihin rakennetut pesät tarjoavat suojaa pidempään, kuvailee suojelubiologi Miina Auttila Metsähallitukselta.

Apukinosten tehtävänä on varmistaa, että kaikilla alueilla olisi pesintään sopivia kinoksia. Työ tehdään osana saimaannorppa-LIFE -hanketta yhteistyössä alueensa tuntevien paikallisten vapaaehtoisten sekä WWF Suomen ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

– Vaikka nyt tammikuussa on ollut kovia pakkasia, talvien lämpeneminen ilmastonmuutoksen myötä on yhä kasvava uhka saimaannorpan tulevaisuudelle. On hienoa, että ihminen voi kinoksia kasaamalla helpottaa kuuttien selviytymistä. Samalla tulisi muistaa, ettei norppien auttaminen edellytä kolaan tarttumista. Hyvä keino kantaa kortensa kekoon on olla kalastamatta verkoilla, sanoo ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen WWF:stä tiedotteessa.

Älä kolaa kinoksia omin päin

Norppa tarvitsee tyypillisesti noin metrin paksuisen pesäkinoksen. Viime viikolla Saimaan rantakinokset olivat tarkistettujen kinosten perusteella 20-50 senttimetriä paksu.

Norpan synnytysjakso alkaa helmikuun puolessa välissä. Apukinokset sijoitetaan aiempien pesimähavaintojen perusteella luontaisille kinospaikoille. Metsähallitus muistuttaa, että omin päin kinoksia ei pidä lähteä kolaamaan.

Apukinoksia on Saimaalla tehty ensimmäisen kerran vuonna 2014, jolloin oli vain vähän lunta. Myös viime vuonna Saimaalle tehtiin apukinoksia.

Lue myös:

    Uusimmat