Säilö kesän makuja

Kesän maukkaasta sadosta riittää iloa pitemmäksi aikaa, kun säilöt maut talvikaudeksi purkkiin ja pakkaseen. Kasviksista syntyy helposti ja nopeasti värikkäitä etikkasäilykkeitä ja useimmat niistä sopivat myös pakastettavaksi.

Mausteilla makua etikkasäilykkeisiin

Etikkasäilöntään sopivat erinomaisesti esimerkiksi sipuli, porkkana, kaali, avomaan kurkku ja kesäkurpitsa. Vaihtelua ja lisäaromia tuovat erilaiset mausteet kuten pippurit, neilikka, inkivääri, kaneli, tilli, laakerinlehti, piparjuuri ja viinimarjanlehdet.

Etikkasäilönnässä tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen sekä sokeriin. Etikka sisältää etikkahappoa, joka estää pilaantumista aiheuttavien pieneliöiden kasvua. Väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on kymmenen prosenttia, mutta säilykkeisiin se laimennetaan vedellä 5 -7 prosenttiseksi. Oikea laimennussuhde on kaksi osaa etikkaa ja kolme osaa vettä. Muissa etikoissa happopitoisuus on jo valmiiksi 5 - 7 prosenttia.

Säilöntäliemen valmistukseen on hyvä käyttää teräs- tai emalikattilaa. Alumiinikattila reagoi happamien tuotteiden kanssa, jopa värjäten ruoan. Tölkkien kannet puolestaan kannattaa peittää ensin muovikelmulla tai käyttää muovitettuja kansia, sillä etikka syövyttää metallikansia. Kasvissäilykkeet säilyvät parhaiten, kun pidät niitä viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa.

Pakkaseen kattilan kautta

Valitse pakastettavaksi vain tuoreita ja ensiluokkaisia kasviksia. Puhdista kasvikset, kuori tarvittaessa ja paloittele käyttötarkoituksen mukaan. Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastusta entsyymitoiminnan lopettamiseksi. Kiehautuksessa voi käyttää apuna metallilankakoria tai sarjakattilan reiällistä osaa. Useimmille kasviksille riittää 2 - 5 minuutin esikiehautus, mutta esimerkiksi lohkoina pakastettavat valko- ja kurttukaali voivat vaatia 15 minuutinkin kiehautuksen.

Porkkanaa, lanttua, naurista ja palsternakkaa voit pakastaa myös ilman esikiehautusta, kun teet niistä karkeaa raastetta. Myös viipaloitu tomaatti ja purjo sekä kuutioitu kesäkurpitsa sopivat raakana pakastettaviksi. Tomaattia, purjoa, porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa voi pakastaa myös soseena esimerkiksi sosekeittojen ja laatikkoruokien raaka-aineiksi.

Kasvikset säilyvät pakastimessa hyvinä satokaudesta toiseen. Kun pakkaat kasvikset sopiviin kerta-annoksiin, niitä on näppärä lisätä esimerkiksi erilaisiin keittoihin, patoihin ja laatikkoruokiin. Lisää pakastetut kasvikset ruokiin vasta kypsymisen loppuvaiheessa. Lisäkkeenä tarjottaville kasviksille riittää kiehautus pienessä vesimäärässä.

Lue lisää säilöntävinkkejä klikkaamalla TÄSTÄ.

Säilöntäohjeita:

Kotoinen tomaattiketsuppi

n. 1 kg kypsiä tomaatteja
3-4 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
1 tl kokonaisia viherpippureita
1/2 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa
1/2 dl viinietikkaa
1 dl vettä
1-2 dl hillosokeria
2-3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa tai 2 tl kuivattua basilikaa
Poista tomaateista kovat kannat ja leikkaa kuorineen lohkoiksi suoraan kattilaan. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipulin kynnet. Hienonna pippurit huhmareessa. Mittaan kattilaan suola, viinietikka ja vesi. Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 50-60 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää joukkoon hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia kannen alla välillä sekoittaen. Lisää valmiin kuuman soseen joukkoon basilika. Pane seos puhtaisiin purkkeihin tai pakasterasioihin. Sose säilyy jääkaapissakin noin 2 kuukautta.

Hunajaiset sipulit

1 kg pieniä sipuleita
vettä
nippu tuoretta oreganoa

Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 dl hunajaa
1 tl kokonaisia valkopippureita

Kasta sipulit kuumaan veteen ja kuori ne, leikkaa suuret sipulit lohkoiksi. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää sipulit. Keitä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lado sipulit vuorotellen oreganon oksien kanssa lasitölkkeihin. Kaada liemi päälle ja sulje tölkit. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Punasipulihilloke

6 (500-600 g) punasipulia
1 dl vettä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria

Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa. Lisää viipaloidut sipulit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Jäähdytä seos kattilassa liemineen ja purkita haaleana. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä

Kesäkurpitsa chutney

3-4 (reilu kilo) kesäkurpitsaa
2 sipulia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 sitruunan raastettua kuorta
0,5-1 tuore punainen chili suikaleina
2 tl suolaa
2 dl hunajaa
2 dl valkoviinietikkaa

Leikkaa kesäkurpitsat esimerkiksi monitoimikoneella ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna mausteet, hunaja ja valkoviinietikka kattilassa. Lisää kesäkurpitsa- ja sipulisuikaleet. Keitä noin 40 minuuttia ilman kantta välillä sekoittaen. Lusikoi chutney kuumiin puhtaisiin lasitölkkeihin. Sulje kannella ja säilytä viileässä. Chutney on parhaimmillaan muutaman päivän säilytyksen jälkeen ja säilyy suljetuissa purkeissa viileässä useita kuukausia.

(MTV3/ Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat