Mainos

Saiko Vastarintaliike kansainvälistä apua iskuun? Sisäministeriö: Hyvin vakavaa ja vaikeasti torjuttavaa

Ääriliikkeiden kansainvälinen yhteistyö on vakava asia, koska sen kautta rajojen yli siirtyy vastakkainasetteluja ja uusia toimintatapoja, joita on vaikea torjua, sanoo sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.

Mankkisen mukaan jyrkkä vastakkainasettelu ruokkii kaikkia ääriliikkeitä. 

Poliisi otti eilen uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa syntyneessä mellakassa kiinni useita henkilöitä, joiden joukossa on myös ruotsalaisia. Poliisi selvittää, onko joukossa Ruotsin vastarintaliikkeen jäseniä.

Sisäministeriön väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksen mukaan Suomen Vastarintaliike on pieni, mutta organisoitunut liike, joka tekee yhteistyötä Ruotsin vastaavan liikkeen kanssa.

Ministeriö on arvioinut Suomen liikkeen potentiaalisesti vaaralliseksi. Mankkisen mukaan liikkeen muuttuminen vaarallisemmaksi vaatisi samanlaista kehitystä kuin Ruotsissa, jossa väkivaltainen äärioikeisto on ollut ongelma jo 1980-90-luvulta.

– Äärioikeistoliikkeiden toiminta perustuu siihen, että ryhdytään näkemään yhteiskunnassa ihmisryhmiä, jotka ovat vihollisia. Suomessa vastakkainasettelu ei ole ollut ongelma, kuten esimerkiksi Ruotsissa, jossa vastakkainasettelu on ruokkinut myös väkivaltaista äärioikeistoa.

Vaikka Suomen Vastarintaliikkeen on arvioitu olevan pieni liike, mitään ääriajatteluun liittyvää väkivallanuhkaa ei Mankkisen mukaan silti saa väheksyä.

– Elämme maailmassa, jossa asiat ovat monimutkaisia ja ihmiset monesti hakevat turvaa ja ratkaisua monimutkaisiin ongelmiin tällaisen ääriajattelun kautta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.