Mainos

Asema-aukion pahoinpitely: "Poliisi ei vähättele äärioikeistoa"

Poliisi ei vähättele Suomen vastarintaliikkeen tai muiden äärioikeistolaisten järjestöjen aiheuttamia vaaroja, sanoo poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

 Supo: SVL:llä muutamia kymmeniä aktiivisia toimijoita

-Uusnatsistinen Suomen vastarintaliike (SVL) perustettiin vuonna 2008. 

-SVL:n emojärjestö on Ruotsin vastarintaliike. Molemmat kuuluvat Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. 

-Suojelupoliisi (supo) arvioi viime marraskuussa, että SVL:ään kuuluu muutamia kymmeniä aktiivisia toimijoita. Supon mukaan SVL:n rinnalla toimii myös pienempiä ryhmittymiä. 

-Sisäministeriö arvioi viime vuonna, että SVL on pieni mutta organisoitunut liike. 

-SVL:n entinen johtaja kertoi toukokuussa Ylen haastattelussa, että vastarintaliikkeellä on laajat yhteydet ulkomaisiin natsijärjestöihin. 

-SVL:ään kytkettyjä henkilöitä on tuomittu väkivallanteoista, muun muassa pahoinpitelystä Jyväskylän kirjastossa tammikuussa 2013.  

-Kyllä äärioikeiston kokoontumisiin suhtaudutaan vakavasti, ei niitä vähätellä. Tästä Asema-aukion tapauksesta ei pidä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Epäilty on saatu kiinni, ja hänen mahdolliset yhteytensä tarkentuvat tutkinnassa.  

Holopaisen mukaan Suomen vastarintaliike on melko pieni järjestö.   
-Suomessa järjestön jäsenmäärät ovat varsin pieniä, kyseessä ei ole mikään suuri kansanliike. Eräissä muissa maissa vastaavat järjestöt ovat suurempia, joten kyllä tätä täytyy tarkasti seurata, hän sanoo.  

Asema-aukion pahoinpitelyn jälkeen muun muassa sisäministeri Paula Risikko (kok.) on kertonut, että hän aikoo ottaa väkivaltaisten järjestöjen laillisuuden tarkasteltavaksi. Samppa Holopainen toteaa, että poliisi toimii voimassa olevan lain mukaisesti. Eri asia on, olisiko tiettyjen järjestöjen kieltäminen viisasta.  

-Äkkiseltään luulisi, että kieltäminen poistaisi ongelman. Toisaalta jos ei ole lain sallimia tapoja purkaa omaa näkemystä, jäljelle jäävät laittomat keinot. Yksinkertaista ratkaisua ei ole.  

Ruotsissa Vastarintaliikkeen jäsenmäärä on nousussa. Tavoitteena on yhteispohjoismainen kansallissosialistinen liike. Katso uutisjuttu viime vuodelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.