Mainos

Sähköyhtiö Carunan hinnankorotukset yllättivät ministeriönkin

Työ- ja elinkeinoministeriössä oli jo viime keväänä tiedossa, että sähköverkkoyhtiöille sallittu tuottotaso nousee. Carunan sähkön siirtohinnan kertakorotus tuli silti yllätyksenä.  

– Se oli tiedossa, että tuottotaso nousee kyllä, vahvistaa ylitarkastaja Tatu Pahkala työ- ja elinkeinoministeriöstä.   

– Tietysti jos tuottotasoa nostetaan, niin se myös mahdollistaa siirtohintojen noston. Mutta ei sitä oikein kukaan arvannut, että sen tekisi joku kerralla.  

Aiemmin tuotto oli sidottu kymmenen vuoden valtionlainojen korkotasoon. Energiavirasto myös tarkisti tuottotasoa vuosittain.

Energiayhtiöiden kannalta ongelmallisena on pidetty sitä, että hyväksytyt tuottotasot ovat viime vuosina laskeneet korkojen vanavedessä.   

– Kun korot laskivat koko ajan, näiden yhtiöitten olisi pitänyt koko ajan laskea siirtohintoja, mitä ne tosin myös tekivät, Pahkala sanoo.

– Yhtiöt joutuivat sellaiseen tilanteeseen, että ne eivät pystyneet oikein tekemään investointeja. 

Laskentamalli muuttui  

Energiavirasto muutti hyväksyttyyn tuottotasoon liittyvää laskentamallia viime vuonna siten, että valtionlainojen koroista otetaan kymmenen vuoden keskiarvo. Muutos tasaa koron muutoksen vaikutuksia.  

Energiavirasto pyysi muutoksesta lausuntoa työ- ja elinkeinoministeriöltä. Sen kanta oli, että mallin pitää mahdollistaa lain vaatimat investoinnit.  

Pahkala kertoo, että tuottotasoa ei sinällään kommentoitu. Käytännössä ministeriö ei edes voi kommentoida mallia kovin yksityiskohtaisesti, koska Energiavirasto on itsenäinen sääntelyviranomainen.  

Pahkala huomauttaa, että samankokoisia korkoja on ollut käytössä aiempinakin vuosina, koska nykyisessä mallissa on kyse keskiarvosta.

– Tämän yksittäisen korotuksen pitäisi olla keskustelun aihe.

Ministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi, että yksittäisiin korotuksiin tullaan puuttumaan. Meillä alkaa pikimmiten lainsäädäntötyö siitä, että korotuksille saataisiin raja.   

Kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) jätti hallitukselle eilen kirjallisen kysymyksen asiasta. Siinä kysytään muun muassa, tiesikö työ- ja elinkeinoministeriö Energiaviraston aikeista nostaa sähkönsiirtoyhtiöiden sallittuja enimmäistuottoja.  

1:15

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.