Mainos

Pekkarinen pöyristynyt sähkön hintakorotuksista: "Omistaja käyttää tilaisuutta hyväkseen"

8:59

Eduskunnan varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Paula Risikko pitävät sähköyhtiö Carunan ilmoittamia sähkönsiirron hintojen nousua liian suurina.

Etenkin Pekkarinen (kesk.) totesi aamun Huomenta Suomessa, että hintojen korotuksiin pitää puuttua.

– Mielestäni kuluttajasuojalaki antaa mahdollisuuden puuttumiseen silloin, kun hinnankorotus on kohtuuton. Kohtuuttomaksi yleensä katsotaan sellainen hinnankorotus, joka ylittää 15 prosenttia.

– Viime vaalikaudella säädettiin uusi sähkömarkkinalaki. Se edellyttää, että sähköyhtiöt uudistavat verkkoa tavalla, joka varmistaa verkkoturvallisuuden. Hyvä pyrkimys, ja totta kai se aiheuttaa lisäkustannuksia. Nyt nämä yhtiöt alkavat kohtuuttomassa mitassa etukäteen kerätä näitä varoja. Minun mielestä tähän pitää puuttua, Pekkarinen sanoi.

Suomen suurin sähkönjakelija Caruna ilmoitti päättyneellä viikolla nostavansa osassa maata sähkönsiirtomaksua keskimäärin 27 prosenttia. Myös muut verkkoyhtiöt ovat kertoneet nostavansa siirtohintoja.

Kokoomuksen Paula Risikko oli lausunnoissaan varovaisempi. Silti hänkin oli sitä mieltä, että hintojen korotukset ovat isoja.

– Perustelut tälle oli, koska laki edellyttää sähköyhtiöiltä toimintavarmuutta. Mutta kyllä tässä on huima nousu ja on hyvä katsoa, mitä sille voidaan tehdä.

Caruna perustelee hinnannostoa sähköverkon uudistamisella ja kehittämisellä. 

– Laki edellyttää toimintavarmuutta ja nimenomaan näillä investoinneilla sitä saadaan, Risikko toteaa.

Kuluttajaliitto on kertonut jo aikaisemmin, että sen mielestä kertakorotukset ovat liian suuret, koska sähköverkkoyhtiöillä on monopoliasema ja yhtiötä ei voi vaihtaa. Myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi Ylelle pyytäneensä sähkömarkkinoita valvovalta Energiavirastolta selvityksen sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotuksista.

Valtion omistama Fortum myi sähkönsiirtonsa Carunalle vuonna 2014. Silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi kauppaa suunniteltaessa, että sähkönsiirtohinnat eivät todennäköisesti nouse, koska alaa säädellään tarkasti.

Katso lausunnot vuodelta 2013 alla videolta.

3:34

Toisin kävi, ja nyt Pekkarinen sanoo, että hintojen nousu oli yksi syy, miksi keskusta kauppaa vastusti.

– Me vastustettiin jyrkästi tätä kauppaa, ja perustelut olivat juuri nämä. Oli nähtävissä, että uusi vahvistamisjakso tulee ja viime vuonnahan se tuli, ja uusi omistaja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja nostaa sähkön siirtohinnat niin korkealle kuin suinkin voi, Pekkarinen puhisee.

Risikon mukaan silloin ennustettiin, että hinnat voivat nousta.

– Infraa piti nostaa ylös, koska laki edellyttää, että toimintavarmuus on parempi mitä silloin. Silloin ennustettiin mahdollista hintojen nousua. Nyt vain se nousu oli niin huima.

Eduskunnan varapuhemiehet ottivat kantaa myös Ylen tietoihin, jonka mukaan Caruna on suunnitellut verojaan siten, että se kierrättää osan veroista hollantilaisten Holding-yhtiöiden kautta. Katso tämä keskustelu videolta artikkelin yläpuolelta.

Toisessa aamun Huomenta Suomen keskusteluosiossa varapuhemiehet keskustelivat vilkkaasti hallituksen sote-suunnitelmista. Sote aiheutti myös erimielisyyttä.

8:59

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.