Mainos

Sähkötupakka ei tule kauppoihin ainakaan lähiaikoina

Sähkötupakka ei tule ainakaan lähiaikoina kauppoihin. Lääkelaitos on luokitellut sähkötupakan lääkkeeksi. Tällöin myyntiluvan saaminen on hyvin epätodennäköistä, jos sitä haetaan tupakan korvikkeeksi, kuten sitä nyt on tarjottu, sanoo osastopäällikkö Erkki Palva Lääkelaitoksesta.

Palvan mukaan lupa voitaisiin korkeintaan myöntää avuksi tupakan vieroitukseen. Kun myyntilupaa haetaan lääkkeelle, on osoitettava valmisteen teho ja turvallisuus käyttötarkoituksessaan.

Sähkötupakka on savuketta muistuttava muovitupakka. Sitä ei kuitenkaan sytytetä eikä polteta, vaan siitä imetään höyryn mukana vapautuvaa nikotiinia suukappaleen kautta. Nikotiinia vapautuu patruunasta henkäysten aikana. Lääkelaitoksen mukaan valmiste ei ole turvallinen esimerkiksi lasten ulottuvilla.

Lääkelaitoksen päätös perustuu siihen, että valmisteen sisältämä nikotiini on farmakologisesti vaikuttava aine, joka muun muassa aiheuttaa käyttäjälleen riippuvuutta. Nikotiinilla on useita keskushermostovaikutuksia, kuten sydämen lyöntinopeuden lisääntyminen ja ihon verisuonten supistuminen.

Voi olla savukkeita vaarattomampi

Palva myöntää, että sähkötupakka voi olla tavallisia savukkeita vaarattomampi, koska siitä puuttuu iso osa haitallisista aineista. Nikotiinilla on todettu myös myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi Alzheimerin taudin hoidossa. Palva ei pidä mahdottomana, että sitä voitaisiin joskus määrätä myös lääkkeenä.

Sähkötupakan valmistaja Fredrickson Holdings Ltd on hakenut Lääkelaitokselta Super Smoker -valmisteen luokittelua, jonka mukaan määräytyy tuotteen myyntikanava. Myyntilupaa ei sille ole vielä edes haettu.

Lääkkeenä sähkötupakalla ei ole myyntilupaa missään maassa. Englannin viranomaiset eivät kuitenkaan pidä sitä lääkkeenä, ja siellä sähkötupakka on vapaasti myynnissä. Euroopan komissio on katsonut, että nikotiinia sisältävät sähkötupakkavalmisteet voivat kuulua EU:ssa lääkelain piiriin.

- Tuoteryhmät ovat aikamoinen lainsäädäntöviidakko. Tupakkakasvista valmistetut tuotteet ovat oma lukunsa sinänsä. Tämä taas on puhdasta nikotiinia, eikä se siis ole tupakkatuote, sanoo Palva.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.