Mainos

Sähköt palailevat Yhdysvalloissa ja Kanadassa

Sähkönjakelu on palautumassa vähitellen ennalleen Pohjois-Amerikassa. Katkon syy on edelleen epäselvä, mutta epäilyt ovat alkaneet keskittyä Clevelandissa kulkevan voimalinjan pettämiseen.

Pohjois-Amerikka on vähitellen toipumassa yhdestä historian laajimmasta sähkökatkosta. New Yorkissa sähköt palasivat jo kaikkialle ja metrokin alkoi taas toimia, mutta Kanadan puolella ja Keskilännessä yli 10 miljoonaa kotia on vielä sähköä vailla. Koko Pohjois-Amerikan lentoliikenne on kuitenkin edelleen solmussa. Sähkökatko kosketti laajimmillaan yli 50:tä miljoonaa ihmistä, ja 22 ydinvoimalaa ja 80 hiilivoimalaa sammui.

Katkon syy on edelleen hämärän peitossa, mutta epäilyt alkoivat keskittyä tiiviisti Clevelandissa Eriejärven ja Ontariojärven lähistöllä kulkevaan voimalinjaan. Tv-kanava CNN kertoi, että Pohjois-Amerikan sähkönjakelun luotettavuudesta vastaavan viraston NERC:n mukaan sähkökatkos saattoi alkaa torstaina kello 15.06 linjaan tulleesta häiriöstä. Tunnin kuluessa tuon 345 000 voltin linjan katkeamisesta neljä muuta vastaavaa linjaa putosi pois verkosta. Kello 16.08 Yhdysvalloissa ja Kanadassa alettiin havaita sähkövirran heittelyitä ja kolmea minuuttia myöhemmin valot sammuivat. 50 voimalinjan muodostama ns. Erien silmukka on NERC:in johtajan Michael Gentin mukaan ollut ongelma jo vuosien ajan.

Katkoksesta miljarditappiot

Times Squarella neonvalot alkoivat sykkiä taas normaalisti, mutta Michiganin osavaltiossa vilkuteltiin yhä hätälamppuja. Osavaltioon on julistettu hätätila, sillä sähkönpuute on jumittanut polttoaineen jakelun Detroitissa. Kaupunkiin kuljetettiin säiliöautoilla bensaa muualta osavaltiosta. Clevelandissa asukkaita neuvottiin edelleen keittämään talousvetensä, sillä jätevesiä oli kenties saattanut päästä vesijohtojärjestelmään.

Kuolemantapauksia on raportoitu vasta kolme, joskin esimerkiksi New Yorkissa hätäkeskukseen oli tullut yli 80 000 puhelua. Paikoin sähkönjakelu saadaan käyntiin vasta viikonlopun jälkeen.

Sähkökatkos on jo ehtinyt aiheuttaa sen, että tonneittain pilaantunutta ruokaa on jouduttu viemään kaatopaikoille niin ravintoloista ja kaupoista kuin kotien pakastimistakin.

Taloustieteilijöiden arvioiden mukaan sähkökatkos aiheuttaa Yhdysvalloissa noin 30 miljardin dollarin tappiot päivässä. Mikäli katkos saadaan korjattua pian, ei tappioilla arvioida olevan pidempiaikaista vaikutusta Yhdysvaltain talouteen.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 16.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.