Sähkön yhteishankinta taloyhtiössä

Pari kuivaa kesää on nostanut sähkön hinnan pilviin ja nousupaine jatkuu. Viime kesänä perityt korkeimmat hinnat ovat - ainakin sähköyhtiöiden mielestä - nyt polkuhintoja. Tässä tilanteessa yksityinen sähkön ostaja tai käyttäjä on kohtuullisen voimaton - vai onko?

Toiminnanjohtaja Stefan Johanssonilla Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys ry:stä on toisenlaiset ajatukset: " Lainsäädännön mukaanhan kilpailuttaminen on ollut mahdollista pienkuluttajillekin jo vuodesta -98. Aivan eri asia on se, miten se on toiminut käytännössä. Pienkuluttajista vain muutama prosentti on vaihtanut sähkön myyjää. Isompi osa on kyllä kilpailuttanut tarjouksia, tai ainakin pyytänyt niitä omalta yhtiöltään, mutta hyvin, hyvin vähäiseksi tämä yhtiön vaihtaminen on jäänyt."

5 % vaihtanut sähkön myyjän
22 % kilpailuttanut sähkösopimuksen
Lähde: Energiamarkkinavirasto

Kaiken lisäksi sähkön kokonaishinnasta vain kolmannes on kilpailuttamisen piirissä, eli vain varsinaisen sähköenergian osuus. Veroja ei tietenkään voi kilpailuttaa - mutta ei myöskään sähkön siirtohintoja.

"Olemme havainneet, että siirtohintoihin on yritetty tehdä korotuksia. Siksi energiamarkkinavirasto on joutunut jatkuvasti tutkimaan, ovatko sähköyhtiöt rokottaneet kohtuuttomasti siirtohintojen kautta."

Sähköenergian osalta hintahaitari on viime aikoina kasvanut eri sähköyhtiöiden välillä. Kalleimman ja halvimman kotitaloussähkön hintaero on venähtänyt yli kaksinkertaiseksi. Yksittäinen sähkönkuluttaja on tässä tilanteessa hyvin voimaton. Yhteistyöllä voi kuitenkin päästä parempaan tulokseen.

"Taloyhtiöissä ongelma on se, että yhteishankintaan on aika vaikea päästä - että kaikki osakkaat olisivat tavallaan samassa sopimuksessa kuin itse taloyhtiö. Kun yhdelläkin osakkaalla on oikeus jäädä pois, päätös on aika vaikean päätöksentekoprosessin takana. Sen takia me olemme yrittäneet omalla tavallamme auttaa heitä.

Me solmimmekin jäsentemme puolesta jo pari-kolme vuotta sitten ensimmäisen puitesopimuksen. Silloin tilanne oli oli hyvä; tarjouksia sai hyvin ja selvästikin pystyttiin vaikuttamaan markkinoihin. Mutta nyt on ollut melkein mahdotonta saada tarjouksia, jotka olisivat olleet edullisempia kuin tariffihinnat. Ratkaisuksi vaihdettiin tavallaan kokonaan mekanismia: olemme solmineet meklarisopimuksen.

Meklarisopimus tarkoittaa sitä, että jäsenemme - taloyhtiöt - antavat toimeksiannon valitsemallemme meklarille . Kun on tullut riittävästi toimeksiantoja, hän kilpailuttaa niitä ja pyytää tarjouksen mahdollisimman monelta sähköyhtiöltä."

SÄHKÖN OSTON MEKLARISOPIMUS

Alueelliset kiinteistöyhdistykset
Uusimaa
Kanta-Häme
Pirkanmaa
Meklari: Sähkörinki Oy

"Mukana on hintatakuu. Meklari ei tee taloyhtiölle sopimusta, jos se ei ole tietyssä määrin edullisempi kuin käytettävissä-oleva tariffihinta."

SÄHKÖN OSTON MEKLARISOPIMUS
HINTATAKUU:
Hinta on aina 5 % alempi kuin paikallisen sähkön myyjän tariffihinta

"Idea on se, että tätä kilpailuttamista ja markkinoiden seuramista pystyy jatkuvasti tekemään joku, jolla on siihen aikaa ja osaamista - hyvin harvoinhan yksittäisellä taloyhtiöllä ja isännöitsijällä on siihen mahdollisuus."

Meklarisopimus koskee kiinteistösähköä, mutta tapauskohtaisesti se voidaan ulottaa asuntosähköönkin. Sopimuksen piirissä on nyt yli 9 000 eteläsuomalaista taloyhtiötä, jotka näin saavat suojaa sähkön hinnan nousua vastaan. Toimintamallia voi mainiosti soveltaa muuallakin. Sen verran jyrkästi sähkön hintakäyrät näyttävät sojottavan ylöspäin jatkossakin, että pienkuluttajien kannattaa ehdottomasti koota rivinsä - asuvatpa he sitten kerros- tai rivitalossa tai omakotitalossa.

Sähkön hinnan merkitys on suuri nimenomaan sähköllä lämpiävissä omakotitaloissa. Nekin voivat ostaa sähköä kimpassa. Esimerkiksi Suomen Omakotiliitto on tehnyt kaksi määräaikaista valtakunnallista sähkösopimusta, joihin liiton jäsenet voivat liittyä.

Suomen Omakotiliiton valtakunnalliset sähkösopimukset
Fortum Markets Oy
Turku Energia Oy

Kuluttajien sähkön kilpailuttamista helpottaa jatkossa myös se, että sähköyhtiöt eivät enää saa periä maksua sähkömittarin lukemisesta, jos edellisestä sähkön myyjän vaihtumisesta on kulunut vähintään vuosi. Toisaalta kiinteistön asukkaan ei ole pakko liittyä kiinteistön mahdolliseen yhteiseen sähkönhankintaan tai vuokranantajan tarjoamaan sähkösopimukseen.

Lue myös:

    Uusimmat