Saddam Hussein teloitettiin

Irakin entisen johtajan teloitus on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton.

Irakin entinen johtaja Saddam Hussein on teloitettu hirttämällä. Teloitus tapahtui aamulla ennen kello viittä Suomen aikaa.

Saddam Hussein näytti rauhalliselta ennen teloitustaan, kertoi hirttämistä todistanut irakilaisviranomainen. Saddam lausui lyhyen rukouksen ja kieltäytyi päänsä peittämisestä hupulla ennen hirttämistä.

Ennen kuin köysi pantiin kaulan ympärille, Saddam huusi: "Jumala on suurin. Kansakunta on voittoisa, ja Palestiina on arabialainen", kertoi pääministerin neuvonantaja Sami al-Askari.

Saddam oli kahlittu ja pukeutunut mustaan. Hän kantoi kädessään Koraania. Teloitus tapahtui Bagdadissa entisessä tiedustelupalvelun päämajassa, kertoo uutistoimisto AP.

Kahden muun kuolemaantuomitun kohtalosta epäselvyyttä

Teloitusta ympäröinyt salamyhkäisyys jatkui, kun irakilaisviranomaiset kertoivat ristiriitaista tietoa kahden Saddamin rinnalla kuolemaan tuomitun kohtalosta.

Turvallisuusneuvonantaja Moufawak Al-Rubaie sanoi, että Saddamin velipuoli Barzan al-Tikritin ja entinen päätuomari Awad al-Bander teloitetaan vasta ensi viikolla. Aiemmin pääministerin neuvonantaja sanoi, että kaikki kolme olisi hirtetty.

Saddam Husseinin asianajajat yrittivät estää päämiehensä teloituksen viime hetken vetoomuksella. Amerikkalainen tuomari ei kuitenkaan lykännyt teloitusta.

Saddamin asianajajat vetosivat siihen, että koska Saddamia vastaan on vireillä siviilikanne myös Washingtonissa, teloitus mitätöisi hänen mahdollisuutensa puolustaa itseään tässä oikeuskäsittelyssä.

Saddamille ja hänen kanssasyytetyilleen langetettiin kuolemantuomio shiia-asukkaiden murhasta Dujailissa vuonna 1982.

Saddamin teloitus otettiin vastaan ristiriitaisesti

Saddam Husseinin teloitusta on arvioitu ristiriitaisesti.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ylisti teloitusta tärkeäksi merkkipylvääksi Irakin matkalla kohti demokratiaa.

YK arvosteli Saddam Husseinin teloitusta. Pääsihteeri Kofi Annanin Irak-erityisedustaja Ashraf Qazi muistutti, että YK ei hyväksy kuolemanrangaistuksia. Hän huomautti, että YK torjuu kuolemanrangaistukset jopa sotarikoksista, kansanmurhista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Arabien keskuudessa hirttäminen herätti suuttumusta. Palestiinalainen Hamas-järjestö kutsui tapahtunutta poliittiseksi murhaksi, ja Libya julisti maahan surupäivän sotavangiksi luonnehditun Saddamin kuoleman takia. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet tuomion lisäksi sitä edeltänyttä oikeudenkäyntiä puutteelliseksi.

Yhdysvaltain liittolaisen Britannian ulkoministeri Margaret Beckett kiitti sitä, että Saddam oli saatu irakilaisessa tuomioistuimessa vastuuseen edes joistakin Irakin kansaa vastaan tekemistään rikoksista. Hän korosti kuitenkin, että Britannia ei kannata kuolemantuomiota, kuten eivät muutkaan EU-maat.

Venäjä ulkoministeriö varoitti teloituksen saattavan lietsoa väkivaltaa entisestään sisällissodan partaalla olevassa maassa.

Iranin varaulkoministeri Hamid Reza Asefi kutsui Saddamin kuolemantuomiota voitoksi kaikille irakilaisille. Ranska puolestaan vetosi irakilaisiin, jotta nämä "katsoisivat tulevaisuuteen ja tekisivät työtä sovinnon ja kansallisen yhtenäisyyden hyväksi".

Ei vakavia yhteenottoja

Irakin pääminsiteri Nuri al-Maliki

Vaikka pelätyiltä shiia- ja sunnimuslimien yhteenotoilta vältyttiin, kaikkiaan yli 70 ihmistä sai surmansa pommi-iskuissa eri puolilla maata.

Ainakin 36 ihmistä kuoli lähinnä shiiamuslimien asuttamassa kaupunginosassa Pohjois-Bagdadissa, kun kolme autopommia räjähti lähes samanaikaisesti ostoskadulla.

Aiemmin 36 ihmistä sai surmansa pommi-iskussa Kufan shiiakaupungissa. Toistasataa ihmistä haavoittui iskuissa. Iskujen mahdollisesta yhteydestä Saddamin teloitukseen ei ole tietoa.

Pääministeri vetosi maan yhtenäisyyden puolesta

Bagdadin shiiakaupunginosassa Saddamin kuolemaa juhlineet ihmiset tanssivat kaduilla ja ampuivat ilmaan. Irakin shiiaenemmistö sai kärsiä Saddamin valtakaudella sortamisesta.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki vetosi puolestaan yhtenäisyyden puolesta Saddam Husseinin teloituksen jälkeen.

Maliki korosti lausunnossaan, ettei Saddamin kuolema merkitse iskua maan sunnivähemmistölle, johon hän kuului. Hänen mukaansa entisen diktaattorin kuolema edistää yhtenäisyyttä ja demokratiaa maassa.

Pääministeri kehotti Saddamin sunnikannattajia liittymään poliittiseen päätöksentekoon ja vakuutti oven olevan avoinna kaikille, jotka eivät ole tahranneet käsiään vereen. Saddamin Baath-puolueen edustajat joutuivat syrjään Saddamin kukistuttua, ja heitä on epäilty osallisuudesta väkivaltaisuuksiin maassa.

Tutkija: Teloitus ei aiheuta epävakautta

Islamin tutkimuksen professorin Jaakko Hämeenanttilan mielestä Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin teloitus ei aiheuta epävakautta Irakissa kovin pitkään. Myöskään Lähi-itään ei ole odotettavissa levottomuuksia.

MTV:n ylimääräisessä uutislähetyksessä Hämeenanttila arvioi, että teloitus saattaa synnyttää muutaman päivän kestoisia levottomuuksia etenkin sunnialueilla. Sunnialueilla saatetaan osoittaa mieltä hallitusta ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan.

Hämeenanttila sanoo teloituksen olleen johdonmukainen päätös pari vuotta sitten alkaneelle oikeudenkäynnille.

Hämeenanttila ei myöskään usko Saddamin teloituksen nopeuttavan Yhdysvaltojen vetäytymistä Irakista. Professorin mielestä Yhdysvaltain ongelmat Irakissa ovat muualla kuin Saddam Husseinin persoonassa.

(MTV3-STT-AP-AFP-DPA-Reuters)

(Kymmenen uutiset 30.12.2006)

(Kymmenen uutiset 30.12.2006)

Lue lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat