Sadat oppilaat lakkoon Lahdessa – jo 20 opettajaa jättänyt homekoulun

Jopa sadat oppilaat ja heidän vanhempansa ovat aloittamassa lakon ensi viikolla Launeen peruskoulussa Lahdessa. Syynä ovat koulun kosteusongelmat ja niistä johtuva jatkuva oireilu.

Lakon avulla oppilaat ja vanhemmat haluavat painostaa Lahden kaupunkia, jotta se päättäisi koulun uudelleenrakentamisesta ja alkaisi välittömästi valmistella väliaikaisia opetustiloja.

Vanhempien tekemän lakkokyselyn mukaan noin 370 oppilasta on osallistumassa lakkoon. Kaikkiaan Launeen koulussa on noin 700 oppilasta.

– Lakko alkaa mitä todennäköisimmin ensi viikolla, ja kyseessä ei ole ainoastaan yhden päivän lakko, sanoo Launeen koulun vanhempia edustava Minni Salminen.

– Usko on kova ja loppuun saakka mennään. Mitään muuta vaihtoehtoa ei tässä ole, koska meidän on pakko saada lapset turvaan lainmukaisiin ja puhtaisiin tiloihin.

Liki 14 miljoonaa euroa koulun korjauksiin

Minni Salmisen mukaan Launeen koulun homeongelma on todella vaikea. Useita kymmeniä oppilaita on saanut oireita, kuten päänsärkyä, oksentelua, hengitysvaikeuksia, nenäverenvuotoa ja vatsakipuja.

Viimeksi maanantaina 7. luokan oppilas sai hengenahdistuskohtauksen luokassa, ja tapauksen takia kaksi luokkaa evakuoitiin opiskelutiloistaan.

– Koululla on tehty peruskorjaukset 2000-luvulla, ja sen jälkeen on useampana kesänä tehty peräjälkeen kapselointeja ja korjauksia siellä täällä. Ne eivät kuitenkaan tunnu auttavan. Paikkoja, jotka on jo kertaalleen kapseloitu, joudutaan uudestaan remontoimaan, ja oireet vain jatkuvat. Perus- ja uudelleenkorjauksiin on kulunut rahaa viime vuosien aikana arviolta 13,7 miljoonaa euroa.

Launeen koululla on ollut käytössä parakkeja 1,5 vuoden ajan, koska osa opettajistakin on saanut oireita sisäilmaongelmien takia eivätkä voi enää opettaa koulun sisätiloissa.

– Viiden viime vuoden aikana 20 opettajaa on sairastunut niin, että on joutunut jättämään työnsä Launeen koululla. Tällä hetkellä on kaikkiaan kahdeksan opettajan virkaa avoinna sisäilmaongelmien vuoksi.

Uusia lakkoja luvassa?

Lahden kaupunki on luvannut selvittää edelleen Launeen koulun sisäilmaongelmaa. Koululle toimitetaan muun muassa ilmanpuhdistimia ja oppilaiden sekä henkilökunnan oireilua kartoitetaan kyselyn avulla.

– Kuulostavat laastaritoimenpiteiltä. Joidenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi ilmanpuhdistimet saattavat pahentaa ongelmaa pilkkomalla hiukkasia pienemmäksi, Salminen toteaa.

– Emme jaksa ymmärtää, miksi asiaa pitää yhä tutkia. Joka kerta, kun ongelmaa tutkitaan, mitataan ja säädetään, niin rahaa menee hukkaan. Se on jälleen yksi päivä lisää siihen, että joku lapsi saattaa altistua homeelle ja sairastua lisää.

Mikäli ensi viikon lakolla ei saada toivottuja tuloksia aikaan, ovat Salmisen mukaan Launeen koulun oppilaat ja vanhemmat valmiita pidentämään ja uusimaan lakkoa.

Lue myös:

    Uusimmat