Lahden homekoulukiista: "Testien mukaan sisäilma on puhdasta"

Homekiistan kohteeksi joutuneen lahtelaiskoulun korjaaminen jatkuu suunnitelmien mukaan, sanoo kunnossapidosta vastaava Lahden Tilakeskus.

Lahden kaupungin kiinteistönpitoa hoitavan Tilakeskuksen mukaan ainakaan toistaiseksi ei ole suunnitteilla, että Launeen peruskoulu rakennettaisiin kokonaan uudelleen.

– Tämän hetken tiedon mukaan pystymme korjaamaan koulun käyttökuntoiseksi. Kun lähdimme sisäilmakorjauksiin neljä vuotta sitten, niin silloin päätettiin korjausten tekemisestä kesälomien aikana eli koulua ei muuteta kerralla evakkoon. Samalla päätettiin, että korjaukset tehdään noin viidessä vuodessa ja sillä tiellä tässä ollaan, sanoo Lahden Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Jouni Arola.

Osa Launeen koulun oppilaista ja vanhemmista aikovat aloittaa lakon ensi viikolla. Syynä ovat koulun sisäilmaongelmat, jotka ovat aiheuttaneet jo pitkään oireita niin oppilaille kuin henkilökunnallekin.

– Olemme tietoisia, että oireilut ovat jatkuneet. Sisäilmasta otetut näytetulokset näyttävät kuitenkin toista kuin oireilut. Tänä talvenakin on otettu useita kymmeniä sisäilmanäytteitä koulusta, ja ne ovat olleet puhtaita. Jos uskoisimme pelkästään näitä näytetuloksia, niin koulussahan olisivat asiat kunnossa, Arola toteaa.

– Nyt pitää löytää syy, miksi he (oppilaat ja opettajat) saavat edelleen oireita ja miksi se ei näy missään näytetuloksissa. Tulevallekin kesälle on suunniteltu korjauksia, jotka ovat osa tätä isompaa korjausurakkaa. Valmistuessaan se näyttää, että onko korjauksissa onnistuttu. Vaativasta tehtävästähän tässä on kyse.

"Uuden koulun rakentaminen on päättäjistä kiinni"

Ensi viikon lakon avulla oppilaat ja vanhemmat yrittävät saada Lahden kaupunkia päättämään, että koko koulu rakennettaisiin uudelleen. Noin 700 oppilaan Launeen koulu on peruskorjattu 2000-luvun alkupuolella, ja sen jälkeen siihen on tehty useita korjauksia.

Kiinteistöpäällikkö Jouni Arolan mukaan tähän mennessä korjauksiin on uponnut rahaa noin 13 miljoonaa euroa.

– Arvelisin, että tämän kokoinen uusi koulu kaikilla tiloilla maksaisi 25-30 miljoonaa euroa. Kun peruskorjaus tehtiin 10 vuotta sitten, oli peruskorjaustapa toisenlainen kuin nyt. Silloin tehtiin uusiksi pinnat ja talotekniikka eli ilmanvaihdot, putket ja sähköt, mutta rakenteet ovat vanhoja. Sisäilmakorjauksilla on nyt korjattu näitä rakenteita.

Arolan mukaan parhaillaankin varaudutaan siihen, että korjaukset eivät parannakaan sisäilmatilannetta tarpeeksi.

– Varasuunnitelmia tehdään kaiken aikaa. Loppujen lopuksihan uuden koulun rakentaminen on kaupungin valtuuston ja päättäjien asia.

Lue myös:

    Uusimmat