Sadat oikeusoppineet: Jos Donald Trump ei olisi presidentti, häntä vastaan olisi nostettu syytteitä

Trump on esittänyt yli 10 000 väärää väitettä 2:02
Video: Donald Trump on nimittämisensä jälkeen valehdellut tai johtanut harhaan jo yli 10 000 kertaa – viime kuukausina valheita on ryöpynnyt keskimäärin 23 päivässä

Yhdysvalloissa sadat entiset liittovaltion syyttäjät ovat todenneet lausunnossaan, että presidentti Donald Trumpia vastaan olisi nostettu syytteitä, jos hän ei olisi presidentti. Asiasta uutisoivat yhdysvaltalaismediat.

Washington Postin mukaan oikeusoppineet arvioivat, että Trumpia olisi syytetty oikeuden estämisestä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan löydösten perusteella.

Mueller tutki muun muassa sitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen erottaessaan FBI:n johtajan James Comeyn Venäjä-tutkinnan aikana.

CNN:n mukaan kannanotossa todetaan, että Muellerin raportti sisältää useita tapauksia, joissa Trump olisi syyllistynyt oikeuden estämiseen.

Lausunnon on allekirjoittanut yli 450 liittovaltion entistä syyttäjää. Kaikki allekirjoittajat uskovat, että Muellerin raportissa kerrotut asiat johtaisivat useisiin oikeuden estämistä koskeviin syytteisiin, jos kohdehenkilöä ei suojaisi oikeusministeriön käytäntö, jonka mukaan istuvaa presidenttiä vastaan ei nosteta syytteitä.

Kannanotto julkaistiin verkossa maanantaina ja sen allekirjoittajien määrä kasvoi päivän mittaan. Allekirjoittaneet eivät ottaneet kantaa siihen, mitä he toivovat lausunnosta seuraavan.

Allekirjoittajien joukossa oli myös useita republikaanihallinnon entisiä oikeusoppineita.

Samaan aikaan oikeusministeri William Barr on jatkanut Trumpin puolustamista. Barrin mukaan Muellerin raportin todisteet eivät riittäneet presidentin syyttämiseen oikeuden estämisestä. Mueller ei ottanut asiaan kantaa tutkintansa loppuraportissa.

Lue myös:

    Uusimmat