Saarikko MTV Uutisille: Tieteen rahoitus on nyt korkeammalla tasolla kuin vaalikauden alussa

4:51
Tutkimusrahoituksen leikkaukset herättävät pelkoa kentällä – näin Saarikko perustelee leikkauspäätöstä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan tieteen rahoitus on tällä hetkellä korkeammalla tasolla kuin vaalikauden alussa. EU:n elpymisrahastosta on myös tulossa 90 miljoonaa euroa tiede- ja tutkimustyöhön.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Annika Saarikko muistutti, että päätökset leikata tiedealalta 35 miljoonaa euroa oli hallituksen yhteinen päätös.

Hallitus päätti puoliväliriihessä, että kehysmenoja leikataan pysyvästi 370 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 alkaen. Opetusministeriön 35 miljoonan leikkaukset kohdistuvat Saarikon tiede- ja kulttuuriministerin salkulle.

Moni on ihmetellyt, että samalla kun keskusta haluaa vähentää menoja, puolue on kuitenkin valmis maksamaan tukea turvealalle 70 miljoonaa euroa kahtena seuraavana vuonna. Sen sijaan tieteeltä leikataan pysyvästi 35 miljoonaa euroa. 

– Se tuki turvealalle on muutostuki, siirtymätuki, luopumistuki ja varmistus sille, että kotieläintiloilla ja kasvihuoneissa turvetta voidaan sen muussa (kuin energiapolton) käytössä vielä hyödyntää. Se tuki maksetaan tänä ja ensi vuonna, sanoo Saarikko.

– Tämä hallitus sitoutui siihen, että paluu kehyksiin tarkoittaa satojen miljoonien leikkauksia usealta eri hallinnonalalta.

Saarikko painottaa, että tieteen rahoitus on tällä hetkellä paljon korkeammalla tasolla kuin vaalikauden alussa.

Viime vuonna hallitus teki kertaluonteisen 90 miljoonan euron lisäpanostuksen Suomen Akatemialle.

– Vaalikauden alussa hallitus teki pysyvän lisäsatsauksen korkeakoulujen perusrahoitukseen 60 miljoonan edestä yliopistoille ja ammattikorkeakouluille. EU:n elvytysrahasto tuo niin ikään 90 miljoonaa euron lisäpanostuksen tieteen työlle lähivuosina, Saarikko muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja