Saara Cantell tuo naisten seksuaalisuuden valkokankaalle ilon kautta

Elokuvaohjaaja Saara Cantellin romanttinen komedia Ainoat oikeat saapuu valkokankaille joulun välipäiviksi.

Ainoat oikeat kertoo Hannasta, kolmekymppisestä helsinkiläisestä sinkusta. Hänellä on elokuvan alussa kiinnostava työ ja mahtavia ystäviä, mutta elämän mies puuttuu. Yllättävien käänteiden seurauksena Hanna joutuu lopulta kahden miehen loukkuun: hän rakastaa sekä mystistä, tummaa muukalaista että Suomen pääministeriä. Hannaa näyttelee Anna-Maija Tuokko, salaperäistä Markusta Ilkka Villi ja pääministeri Ismo Majuria Antti Reini.

Ainoat oikeat on tehnyt matkaa valkokankaalle yli kolmen vuoden ajan. Elokuva perustuu käsikirjoittaja Outi Keskevaarin tarinaan, joka on julkaistu nelisen vuotta sitten Me Naiset -lehden jatkokertomuksena sekä WSOY:n viihderomaanina nimeltä Maailman rohkein tyttö. Cantellille oli tärkeää kuvata elokuvassaan naisten välistä lujaa ystävyyttä.

– Miesten buddy-elokuvia on paljon, mutta naisten ystävyyteen liittyy elokuvissa liian usein samasta miehestä kilpaileminen. Tai sitten ystävyys on tuhoisaa, kuten Thelmalla ja Louisella. Se on itselleni hyvin vierasta - minulle ystävät ovat elämän tärkein voimavara.

Ohjaaja halusi teoksessaan painottaa myös nuorten naisten iloista ja aktiivista seksuaalisuutta.

– Viime vuosina on ilmestynyt hirveästi elokuvia, jotka kuvaavat naisten seksuaalista hyväksikäyttöä. Se on tärkeä ja hyvä aihe, mutta ihmettelen, mihin ovat hävinneet ilo, halu ja seksistä nauttivat naiset. Olemmeko palanneet viktoriaaniselle ajalle?

Cantell sanoo, että vaikka romanttiset komediat ja tv:n sitcom-sarjat voivat pahimmillaan pönkittää stereotypioita, kulkevat ne suvaitsevaisuuden levittämisessä draamaa edellä.

– Komedioissa on jo vuosikausia ollut esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä luontevissa rooleissa.

(MTV VIIHDE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat