Mainos

Saako pajunoksia poimia luonnosta?

Pajunoksat ja niihin puhkeavat pajunkissat kuuluvat monen pääsiäiseen ja palmusunnuntaihin. Mutta saako pajunoksia poimia luonnosta, ympäristöneuvos Pekka Tuunanen Ympäristöministeriöstä?

—Valitettavasti ei saa, koska paju on puuvartinen kasvi ja puusta ei saa ottaa mitään osia. Puu kuuluu maan omistajalle, eli sääntö on tässä mielessä melko tyly. Ilman maanomistajan lupaa niitä ei saa kerätä, mutta tuskin siitä vastuuseen joutuu, jos joutomaalla sijaitsevasta pajukosta jonkun pajunoksan ottaa.

Milloin pajunoksan voi ottaa?

—Sääntö tässä on se, että jos puunrunko on kaatunut maahan, niin puunrungostakaan ei saa ottaa oksia. Mutta jos oksat ovat irronneet puunrungosta maahan, niitä taas saa ottaa. Tämä on lainsäädännössä selkästi määrätty.

Onko pajunoksien keräämisestä tullut valituksia?

—Ei ole koskaan tullut minkäänlaista valitusta ainakaan Ympäristöministeriön tietoon, koska paju kasvaa valtavaa vauhtia. Tuskin niistä Suomessa pulaa on.

Mitä kevätkasveja saa poimia luonnosta?

—Kaikkia rauhoittamattomia kasveja, kuten esimerkiksi leskenlehtiä voi poimia jokamiehenoikeudella kotiinsa. Rauhoitettaja kasvejakin löytyy, mutta pääsääntöisesti luonnonkasveja voi poimia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.