Saako oman lemmikin ampua? Kyllä saa - tietyillä ehdoilla

Asiantuntijat pitävät Lounais-Lapin Simossa paljastunutta epäonnistunutta koiran lopetusyritystä harvinaisena tapauksena.

Kitumaan jäänyt koira löydettiin torstaina metsästä Simon Torviaavalta. Poliisin mukaan mies oli ampunut pienikokoista seurakoiraa haulikolla ja peitellyt tämän sammalilla monttuun. Koira ei ollut miehen oma, vaan hän oli ampunut vanhaa ja huonokuntoista koiraa omistajan pyynnöstä. Koiran lopetti poliisi.  

Järkyttynyt ampuja on ilmoittautunut itse Lapin poliisille. Poliisin mukaan tapaus on erittäin harvinainen.  

-En muista, että vuosikausiin olisi sattunut vastaavaa, rikosylikonstaapeli Jouko Sahlman toteaa. 

Tapausta tutkitaan eläinsuojelurikoksena. Laki ei sinällään kiellä lemmikin ampumista, kunhan eläin ei kärsi ja lopetuksen tekee henkilö, jolla on siihen riittävät taidot. 

-Käytännössä se tarkoittaa, että on varma, että osaa sen tehdä niin kuin kuuluu, kertoo eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä.  

Pienikokoisen seura- tai harrastuseläimen saa itse lopettaa ainoastaan ampumalla aivoihin tai tajunnan välittömästi vievällä kaasulla.  

Lisäksi eläimen kuolemasta on oltava täysi varmuus, ennen kuin sen hävittää. Poliisin mukaan Simon ampuja luuli koiran kuolleen. 

  
Metsästyskulttuuri vaikuttaa?  


Maa- ja metsätalousministeriöstä arvellaan, että ampumisen salliviin asetuksiin on vaikuttanut Suomen metsästyskulttuuri.

Eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullolan mukaan osa metsästäjistä lopettaa yhä koiransa mieluummin itse.  

Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius uskoo, että näin voi olla syrjäseudulla, jos matka eläinlääkärin vastaanotolle on pitkä. Valtaosa metsästäjistä lopetuttaa Simeniuksen mukaan koiransa nykyisin lääkärillä. Simon tapauksen hän arvelee johtuneen osaamattomuudesta.  

-Metsästäjien keskuudessa ei pidetä suotavana lopettaa lemmikkiä, jos ei tiedä aivan tarkkaan, mitä tekee.  

Eläinlääkäriliiton mielestä palvelujen etäisyys ei ole uskottava peruste eläimen lopettamiselle itse.  

-Palvelujen saavutettavuus on parantunut huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Jos käy niin, ettei kunnan oma päivystäjä pääse paikalle, saadaan kiireellisissä tapauksissa usein virka-apua, puheenjohtaja Kirsi Sario toteaa.  

Lemmikkien lopettamista koskevia asetuksia päivitetään ministeriössä parhaillaan.

Lue myös:

    Uusimmat