Saako koiralle antaa ruoantähteitä?

Liian monen tai väärän tyyppisen herkun antaminen voi horjuttaa koiran ruokavalion tasapainoa ja johtaa ikäviin paino-ongelmiin. Herkkujen antaminen ruokapöydästä voi myös rohkaista koiraa kerjäämään ja nuokkumaan pöydän alla makupalojen perässä. Kuitenkin kaikkein tärkeintä on muistaa, etteivät kaikki ruoka-aineet sovi koiralle – ne voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Monet koiranomistajat antavat koirilleen ruoantähteitä, jotka jäävät ylijäämäksi ruokapöydän antimista. Tämä ei kuitenkaan olisi suotavaa, koska silloin on melkein mahdotonta pitää koiran ruokavaliota tasapainoisena. Ruuantähteet ja makupalat eivät sovikaan koiran pääasialliseksi ravinnoksi.

Lisäksi vaikka olisikin houkuteltavaa antaa ruoantähteitä tai herkkupaloja ruokapöydästä käsin, se saattaa rohkaista koiraa kerjäämään, josta puolestaan voi äityä paha, pinttynyt tapa. Voit myös muistuttaa ystävällisesti vieraillesi, etteivät he antaisi koirallesi makupaloja pöydästä.

Purinan verkkosivujen mukaan lihan ja ruoantähteiden ei pitäisi muodostaa yli 10 prosenttia koiran kokonaisenergian määrästä. Jos ylimääräisten herkkujen tai ruoantähteiden energiamäärä ylittää tämän rajan, saatat horjuttaa ruokavalion tasapainoa, opettaa koiran nirsoksi sekä aiheuttaa koiralle ylipainoa. Ylipainoiset koirat – samoin kuin ihmiset – eivät syö herkkuja nälkäänsä, vaan pitkälti tavan vuoksi kun herkkuhammasta kolottaa.

Ruoantähteiden antaminen

Ruoantähteiden antaminen ei ole yleisesti suositeltavaa. Jos päätät antaa koirallesi ruoantähteitä, muista välttää tiettyjen ruoka-aineiden antamista.

1. Älä koskaan anna rasvaisia ruoantähteitä, koska koira lihoo niistä. Myös makeat herkut, kuten keksit ja pikkuleivät, ovat salakavalan rasvaisia. Muista, että se mikä lihottaa ihmistä, lihottaa myös koiraa.

2. Älä myöskään anna raakoja, keittämättömiä vihanneksia. Koiran vatsa ei kestä kypsentämättömiä vihanneksia, joten kaikki vihannekset on suositeltava keittää. Vältä raa'an raparperin ja pinaatin antamista, koska ne voivat aiheuttaa haitallisia reaktioita.

3. Muista, että sipuli ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllistä. Soija, punajuuri, valkosipuli sekä keittämätön maissi ja tarhapavut eivät välttämättä sovi koiralle.

4. Huomioi ruoan laatu, suolan sekä hiilihydraattien määrä sekä mausteisuus – liian vahvat mausteet eivät sovellu koiralle.

5. Raa'assa lihassa on bakteereja ja luut voivat vahingoittaa hampaita, jäädä kurkkuun kiinni tai aiheuttaa tukoksia suolistossa. Pienennä ruokamyrkytyksen riskiä kypsentämällä tuore liha ja kala huolellisesti, jotta bakteerit ja loismadot tuhoutuvat.

6. Varo myös pieniä luita, erityisesti teräviä kanan luita ja kalan ruotoja, koska ne voivat vaurioittaa hampaita tai aiheuttaa suolitukoksia.

7. Älä anna suklaata koiralle. Suklaa on erittäin myrkyllistä koiran elimistölle: jo pieni määrä tummaa suklaata voi olla tappava annos.

8. Koiralle voi esimerkiksi tehdä uuni- tai kaurapuuroa, johon voi lisätä keitettyä, rasvatonta lihaa ja kylmäpuristettua pellava- tai rypsiöljyä. Myös keitetty riisi sulaa hyvin koiran suolistossa.

9. Kennelliitto suosittelee koiralle kanaa, kalaa ja sisäelimiä eli maksaa ja munuaisia, maitotuotteista taas muun muassa piimää ja kermaviiliä. Lisänä voivat olla kananmunat, kypsennetyt vihannekset sekä hyvin kypsennetyt viljatuotteet.

10. Muista, että jos annat koirankeksejä tai -herkkuja, muista vastaavasti pienentää ruoka-annoksia. Koiran ruokavalio ei saisi koostua yli 15 prosenttia herkuista.


Lue myös:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja