Saako kättelyjonossa ottaa selfien? Presidentin kanslia vastaa

Etiketti Linnan juhlissa on tarkka. Saako kättelyjonossa ottaa selfieitä ja huomautetaanko juhlavieraille etiketin rikkomisesta? Presidentin kanslia vastaa.

Vuotuisten Linnan juhlien etiketti on tarkka. Vuosien varrella Presidentinlinnassa on nähty etenkin pukeutumiseen ja ulkonäköön liittyviä etikettimokia: naisten hiukset tulee olla kiinni ja juhlakampauksessa, juhlakenkien kärjestä umpinaiset.

Mutta miten juhlissa saa käyttää kännykkää? Entä kuvaaminen ja sosiaalisen median käyttö, saako kättelyjonossa ottaa selfieitä? Presidentin kanslia vastaa kysymyksiin.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on vuoden arvokkain juhla, siksi itsensä ja muiden vieraiden kuvaaminen ei ole sopivaa. Jokainen vieras varmasti itse tietää, missä tilanteessa kännykkää on sopivaa käyttää. Jokainen osaa myös itse arvioida, mikä on otollinen hetki valokuvaukselle. Sama pätee sosiaalisen median käyttöön, luotamme kyllä vieraiden omaan arvostelukykyyn sen suhteen, missä tilanteessa päivityksen kanssa kannattaa hetki malttaa.

Miten vieraita ohjeistetaan kättelyn suhteen? Kauanko presidentin kanssa saa keskustella? Saako presidenttiparille ojentaa lahjoja?

Vieraiden toivotaan esittelevän itsensä presidenttiparille ja kertovan samalla kotipaikkakuntansa. Koska kutsuvieraita on lähes 1800, on kättely syytä saada sujumaan joutuisasti. Keskustelut kannattaa siksi käydä kättelyn päätyttyä. Lahjoja ei ole syytä tuoda, itsenäisyyspäivän juhlatunnelma syntyy jo pelkästä päivän merkityksestä.

Etiketin mukaan naisvieraiden tulee pukeutua täyspitkään iltapukuun. Miten tarkkaa naisten pukeutuminen on, eli millainen on sopimaton asu? Huomautetaanko etiketin rikkomisesta juhlissa, sen jälkeen?

Pukukoodina on naisilla juhlapuku. Koodia on noudatettu erittäin hyvin. Presidentinkanslia ei toki huomauta ketään mahdollisesta etiketin rikkomisesta.

Entä jos juhlan tiimellyksessä menee asu rikki? Saako jostain apua? Entä jos korko katkeaa?

Minkä tahansa pulman suhteen kannattaa kääntyä Linnan henkilökunnan puoleen. Linnasta löytyy esimerkiksi ompelupiste, jos vaikka puvun kanssa on ongelmia.

Onko juhlissa apujoukkoja myös pettävien kampausten tai satunnaisen sukkapaon suhteen?

Linnan kokenut ja osaava henkilökunta pyrkii kyllä selvittämään eteen tulevat pulmat. Lakkaa ja taitavia käsiäkin löytyy tarvittaessa.

Viime vuonna näyttelijä Ville Haapasalo oli unohtanut kotiin sekä kutsun että henkilöllisyystodistuksen. Myös eräältä Duudsonilta puuttui henkilöllisyystodistus. Pääseekö ikävän unohduksen takia silti juhlimaan Linnaan?

Ongelmien välttämiseksi kutsu ja henkilöllisyystodistus on syytä ottaa mukaan. On mahdotonta ajatella, että henkilökunta tunnistaisi kaikki 1800 kutsuvierasta.

Voiko seurusteleva pariskunta saapua yhdessä juhliin, jos asuvat eri osoitteissa? Voiko tämän suhteen anoa erikoislupia? Saako avustajaksi ottaa esimerkiksi sukulaistytön?

Kutsun saaneet tietävät itse parhaiten, ovatko vakiintuneessa parisuhteessa. Nykypäivänä ei enää ole kiveen hakattuja tunnusmerkkejä, joista suhteen laadun voisi määrittää. Satunnaisia heiloja ei aveciksi voi ottaa, vakipuoliso on tietysti tervetullut. Avustajia eli niin kutsuttuja saattajia on mukana niillä vierailla, joiden kunto sitä vaatii. Esimerkiksi veteraaneilla saattaja voi hyvinkin olla sukulainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja