Saako kanelia ja rosmariinia kohta vain apteekista? Tämä on totuus

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea oikaisee netissä pyörivän addressin väitteitä uudesta lääkeluettelosta.

Sosiaalisessa mediassa on jo jonkun aikaa kiertänyt addressi, jossa kerrotaan Suomen lääkeviranomaisen Fimean suunnittelevan yli sadan kasvin lisäämistä lääkeluetteloon. Kasvien joukossa on on runsaasti aivan tavallisia ruoka-aineita, mausteita ja mietoja yrttejä. Lääkeluetteloon lisättäisiin Fimean luonnoksen mukaan muun muassa kaneli, rosmariini, inkivääri ja salvia. Yli 2000 allekirjoitusta keränneessä addressissa julistetaan, että mausteet, yrtit ja ruoka-aineet kuuluvat vapaasti kaikkien saataville - ei lääkeluetteloon.

– Uusi lääkeluettelopäätös pyritään vahvistamaan helmikuussa 2013 ja tämän jälkeen se alkaa vaikuttamaan välittömästi kansallisten viranomaisten toimintaan. Lääkeluettelo ohjaa voimakkaasti eri viranomaisten toimintaa. Esimerkiksi Tulli tulkitsee lääkeluetteloa kirjaimellisesti ja vaatii toimijaa hakemaan lääkeluokittelua, jos maahantuodaan lääkeluettelossa mainittuja ainesosia. Tämä koskee elintarvikkeita, ravintolisiä ja luonnonkosmetiikkaa, addresissa väitetään.

Sosiaalisessa mediassa addressia on jaettu ahkerasti ja Fimean suunnitelmat ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Osa on jopa tulkinnut addressin ja Fimean luettelon niin, että kuluttaja ei saisi enää ostaa tavallisia mausteita kaupasta päätöksen tullessa voimaan. Asia ei kuitenkaan suinkaan ole näin.

Kanelin voi jatkossakin hakea ruokakaupasta

Fimean yliproviisori Kristiina Pellaksen mukaan Fimea vahvistaa lääkeluettelon vähintään joka kolmas vuosi lääkelain nojalla. Päätös on tarkoitettu kansalaisille, mutta myös valvoville viranomaisille helpottamaan yleistä lääkevalvontaa ja erityisesti maahantuonnin valvontaa. Lääkeluettelo ei kuitenkaan Pellaksen mukaan tarkoita sitä, että listassa olevat aineet luokiteltaisiin yhtäkkiä lääkkeiksi.

– Siitä ei ole lainkaan kyse. Monografialla tarkoitetaan kasvirohdosvalmisteiden laatuvaatimuksia. Eli jos näitä aineksia käytetään lääkkeellisessä tarkoituksessa, niillä täytyy olla tietyt laatuvaatimukset, Pellas selittää.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että lääkeluetteloon lisättyjä mausteita tai yrttejä voi jatkossa käyttää lääkinnällisissä tarkoituksissa lupaa hakemalla.

– Tämä ei millään tavalla tiukenna jo olemassa olevia säädöksiä. Lisäksi tämä on vasta luonnos, eli listaan on vielä tulossa merkittäviä muutoksia, Pellas muistuttaa.

Kanelin ja rosmariiniin voi siis jatkossakin ostaa normaalisti ruokakaupasta.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja