Saa kukkapenkkisi kukoistamaan – aloita hoito varhain keväällä

Vähitellen päivät pidentyvät, valon määrä lisääntyy ja maakin alkaa vihertää. Kukkapenkkiä kannattaa hoitaa keväällä vaiheittain, osan töistä voi tehdä jo varhain keväällä.

Kunhan yöpakkaset hellittävät, voit aloittaa kukkapenkkisi muokkaamisen muun muassa pensaiden leikkaamisella ja katteen levittämisellä.

Valmistaudu rikkakasvien vastaiseen taisteluun

Kitke tai suihkuta valmiilla glyfosaatti-suihkeella sään lämmitessä maasta nousevat rikkakasvit. Näin säästyt paljolta työltä myöhemmin keväällä. Haraa myös monivuotisten rikkakasvien juuret maasta.

Lannoita ennen kasvua

Lisää maahan eloperäistä ainesta, kuten maatunutta karjanlantaa tai oman kompostorin multaa katteen tavoin. Tämä pitäisi tehdä ennen kuin monivuotiset kasvit aloittavat kasvunsa. Jätä kuitenkin kasvin varren ympäristö kattamatta, ettei kasvi vaurioituisi.

Leikkaa pensaat

Leikkaa voimakkaasti keski- tai loppukesästä kukkivat pensaat. Näitä pensaita ovat pensasruusut, syyssyrikkä, malvikit ja japaninhortesia. Voit leikata matalaksi myös mustamarjakanukan, karhunvatukan ja pensasangervot.

Poista sipulikasvien kuolleet osat

Poista suurikukkaisten sipulikasvien, kuten narsissien ja tulppaanien kuihtuneet kukinnot ja hedelmystöt. Jätä kuitenkin varsi ja lehdet kuivumaan vielä 6-8 viikon ajaksi niin, että sipuli pääsee keräämään voimia seuraavan kevään kukintaan. Lannoita sipulikasvit nestemäisellä tomaattilannoitteella.

Lisää tukea

Työnnä jo varhain keväällä kasvutuet maahan niin, että kasvu peittää ne näkyvistä. Korkeita monivuotisia kasveja, kuten ritarinkannuksia, voi tukea myös vaikkapa herneiden tukikepeillä.

Jaa kasvit

Nosta perennat maasta ja jaa ne. Kasvit pysyvät näin elinvoimaisina. Istuta jaettu kasvi hyvin lannoitettuun maahan. Lisää vielä maan pinnalle yleislannoitetta niin, että kasvu lähtee keväällä kunnolla käyntiin.

Lähde: 30 minuuttia puutarhassa. Jenny Handy, suom. Anna-Kaisa Hakkarainen. Readme.fi/Bonnier Group Company 2013.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat