Ryhtiä vaatehuoneeseen

Syksy on otollista aikaa tehdä vaatehuoneesta järjestelmällinen ja toimiva. Kesätamineet pakataan syrjään ja esiin kaivetaan talvivaatteet ja -kengät. Iloisen väriset säilytyslaatikot, vaateripustimet, koukut ja lokerikot sekä muunneltavat hyllyt ja vaatetangot pitävät villeimmänkin shoppaajan vaatehuoneen kurissa.

Järjestyksessä pysyvän vaatehuoneen jujuna on se, että kaikille vaatteille ja kengille löytyy oma, tilava paikkansa. Tämä mahdollistaa tavaroiden helpon käyttämisen ja löytymisen aina tarvittaessa. Vaatehuoneen uusi ilme syntyy yksinkertaisesti organisoimalla ja turhien tavaroiden siirtämisellä muihin säilytystiloihin.

Mieti, mitä vaatehuoneessasi todella tarvitset. Loput tavarat joutavat muualle. Käy siivouksen yhteydessä läpi vaatteesi ja kenkäsi - hyllyillä pölyttyvät ja käyttämättä jäävät joutavat kirpputorille tai muuten kierrätettäviksi.

Kesävaatteet pois talven tieltä

Harvan vaatehuone on suuren suuri, joten jos suinkin mahdollista, talvea kohden kesävaatteet pakataan pois arvokasta tilaa viemästä. Pese ja huolla kesäkengät ja -vaatteet ennen talvisäilytystä. Pakkaa kesävaatteet esimerkiksi samoihin laatikkoihin, joissa säilytät talvivaatteita kesällä. Käännä laatikon etiketti ylösalaisin, ja kirjoita siihen kesävaatteet - yksinkertaista ja käytännöllistä. Laatikko joutaa ylähyllylle odottamaan kevään tuloa.

Pois talven tieltä joutavat niin ikään kesäkengät ja -sandaalit. Ellei kesävaatteita ja -kenkiä saa siirrettyä kokonaan pois vaatehuoneesta, siirretään ne takimmaisiksi, jolloin ne eivät hankaloita talvivaatteiden käyttöä ja löytämistä. Vaatehuoneen ylähyllyillä säilyvät laatikoissa myös vierasvaratyynyt ja -peitteet.

Ripusta kaikki mahdolliset vaatteet henkareihin, niin pukeutuessa ei tarvitse käyttää kohtuuttomasti aikaa ryppyisten vaatteiden silittämiseen. Varaa pitkille vaatteille oma tankonsa, lyhyille omansa. Lyhyempien vaatteiden alla voit säilyttää saappaita. Pitkien vaatteiden alle mahtuvat sandaalit ja juhlakengät.

Säästä kaikki mahdolliset kenkälaatikot. Niissä kengät pysyvät puhtaina ja siisteinä, ja laatikot on helppo pinota päällekkäin. Boksit saat helposti visuaalisesti yhtenäisiksi päällystämällä ne värikkäällä kontaktimuovilla tai kauniilla hyllypaperilla. Kenkäteline toimii eteisen tapaan myös vaatehuoneessa, jos tilaa on. Seinään kiinnitettävät kenkähyllyt säästävät lattiatilaa ja matto on paitsi mukava jalan alla, myös hyvä lattian suojaamiseksi.

Pikkutavarat ojennukseen

Järjestä vyöt, solmiot, alusvaatteet ja sukat omiin laatikoihinsa ja telineisiinsä. Solmioteline tai lokerikkomainen laatikko pitää krakat ojennuksessa ja sileinä. Vaatetankoon ripustettaviin lokerikkoihin saa pakattua kengät pois lattialta ajelehtimasta. Myös vaatteille on olemassa samantyyppisiä, leveämpiä lokerikkoja. Huivit ja sukat säilyvät koreissa tai laatikoissa. Säilytyslaatikkoja löytyy laidasta laitaan erivärisiniä ja -kokoisina, pahvisina tai muovisina. Hatuille ja myssyille soveltuvat nostalgiset, pyöreät hatturasiat.

Mikäli vaatehuoneessa ei ole kiinteää hylly- tai tankojärjestelmää tulee kyseeseen esimerkiksi perinteinen Elfan korisysteemi. Järjestelmä on yksinkertainen: seiniin kiinnitetään kantokiskot, mihin liittyvät riippukiskot. Sitten vain korit ja hyllyt paikoilleen. Systeemi on jatkettava ja helposti muunneltava, ja se kasvaa tai kutistuu perheen tarpeiden mukaan. Myös kotimainen Inaria sisustaa vaatehuoneen järjestelmälliseksi. Erilaiset liukuovet ja kaapistot sisäosineen, housutelineet, hyllyt ja laatikot pitävät vaatteet ojennuksessa. Vaatehuoneeseen soveltuvia kisko- ja hyllysysteemejä löytyy myös GWS Systemsin maahantuomalta Sovellalta.

Riittävästi tilaa

Rakennustietosäätiön ohjeiden mukaan yksi henkilö tarvitsee vaatteilleen noin 60 cm tankotilaa ja 50 cm hyllytilaa. Jos vaatehuoneessa säilytetään sekä kesä- että talvivaatteita, tilaa tarvitaan kuitenkin enemmän. Päivittäin käytettäviä vaatteita ja tavaroita suositellaan säilytettäviksi 70 - 130 cm:n korkeudella lattiasta. Yksi kenkäpari vie tilaa noin 20 cm, ja yhden ihmisen ulkojalkineille tulisi varata ritilätasoa noin 80 cm:n edestä. Kenkäkaapissa hyvä hyllyväli on 15 - 50 cm.

Vaatehuoneessa säilytetään usein myös liinavaatteita, pöytäliinoja ja muita kodin tekstiilejä. Näille suositellaan noin 60 cm leveää komeroa tai hyllykköä, jossa on säädettävät tasohyllyt. Isot pöytäliinat ja verhot pysyvät suorina myös vaatehuoneen tangoilla.

Vaateripustimet valitaan vaatteen mukaan. Tukevat puu- ja metalliripustimet eivät taivu painavienkaan takkien käytössä, kun hennommat muoviset henkarit soveltuvat hyvin kevyemmille vaatteille. Housuhenkarit pitävät prässit ojennuksessa. Lasten vaatteille löytyy omat, pienempikokoisemmat ripustimet.

Riittävä valaistus on olennainen osa toimivaa vaatehuonetta. Kun huone on kunnolla valaistu, etsivä näkee ja löytää. Jos tilaa riittää, pukeutumistuoli on ylellisyyttä. Vaatehuone ei enää ole koko perheen pimeä romuvarasto, vaan valoisa ja hyvin organisoitu pukeutujan palvelija. Hyvällä järjestelyllä pieneenkin vaatehuoneeseen mahtuu shoppailufriikin koko kokoelma kengistä käsilaukkuihin ja takeista pussilakanoihin.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Elfa

Lue myös:

    Uusimmat