Mainos

Ruplan putoaminen heijastui hintoihin Pietarissa

Venäjän ruplan arvon korotus näkyy monien pietarilaiskauppojen tiskeillä kohonneina hintoina. Jopa peruselintarvikkeiden - kuten jauhojen ja ruokaöljyn - hintoja on nostettu.

Veroviranomaiset ovat tarkastusiskuissaan huomanneet, että mm. ulkomaista viihdetekniikkaa ja kodinkoneita myyvissä liikkeissä hinnat ovat pompanneet jopa 30-40 prosenttia ylöspäin. -Tilanne vaihtelee suuresti. Joissakin liikkeissä hinnat ovat entisellään, joissakin niitä on korotettu hivenen ja joissakin reippaasti, Pietarin veroviraston tiedottaja Vadim Vinogradov kertoi perjantaina. Veroviranomaisilla ei ole oikeutta puuttua suoraan hinnankorotuksiin, sillä Venäjän lain mukaan vähittäiskauppiaat saavat vapaasti määrätä hinnoista. Tarkastusoperaatioilla onkin tarkoitus epäsuorasti hillitä ruplan heikentymisellä keinottelemaan pyrkivää business-väkeä. Pitkällinen verotarkastus koituu yrittäjälle helposti kalliimmaksi kuin hinnankorotuksista kertyvä voitto.

Pietarissa on tällä viikolla ratsattu lähemmäs 500 kauppaa ja valuutanvaihtopistettä, joista 70:stä löydettiin rikkeitä. -Teemme tarkastusiskuja niihin kohteisiin, joissa hintoja on saamiemme tietojen mukaan korotettu rutkasti, Vinogradov kertoo. Veroviranomaiset ovat avanneet kuuman linjan, johon kuluttajat voivat valittaa "spekulanteista". Tänään linja oli jatkuvasti tukossa.

Kauppiaat ovat ehtineet valittaa veroviranomaisten ryhtyneen "punaiseen terroriin" heitä vastaan. Vinogradovin mukaan viranomaisten on pakko jollain tavalla puuttua tilanteeseen, koska markkinatalous ei toimi Venäjällä niin kuin pitäisi. -Tuontitavaroiden hinnankorotukset ovat ymmärrettäviä, mutta nyt pietarilaisen jauhonkin hinta kallistuu, Vinogradov sanoi. Hänen mukaansa hintojen ryöpsähtämistä ei voida hillitä paikallisin toimin. -Jos hintoihin halutaan puuttua, se pitää tehdä valtakunnallisen lainsäädännön turvin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.