Mainos

DN: Ruotsista Suomeen synnyttämään: Keskosten hoidossa vakava resurssipula

Keskosten vuodepaikoista ja vastasyntyneisiin erikoistuneista sairaanhoitajista on tällä hetkellä suuri pula Ruotsissa. Dagens Nyheter -lehden mukaan viime viikkoina muutamia ruotsalaisvanhempia on lähetetty Suomeen synnyttämään.

– Tämä osoittaa sen, että Ruotsissa on ongelma. Maassa on suuri resurssipula, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri, professori Liisa Lehtonen.

Jenna Sandelin ja Sami Ahmed ovat tuoreita ruotsalaisvanhempia Turun yliopistosairaalassa. Heidän kaksostyttärensä syntyivät keskosina viikolla 32 Turussa.

– Minun piti synnyttää Uppsalassa. Saimme kuitenkin kuulla, että siellä ei ollut paikkoja, joten meidän piti lähteä Suomeen. Silloin iski paniikki, Jenna Sandelin kertoo.

Kaksoset on saatu onnellisesti maailmaan, mutta pariskunta ei yli viikon odotuksen jälkeen ole päässyt takaisin Ruotsiin.

– Olemme saaneet tietää, ettei Ruotsissa ole tarpeeksi ammattilaisia, jotka voisivat ottaa meidät vastaan.

Kolme pariskuntaa tässä kuussa 

Kaikkiaan kolme pariskuntaa on toimitettu Ruotsista joulukuun aikana Turkuun synnyttämään tilan- ja osaavan hoitohenkilökunnan puutteen takia.

Tätä ennen ei professori Lehtosen mukaan Suomeen ole lähetetty ruotsalaisnaisia synnyttämään. Ruotsissa syntyvyys on viime vuosina ollut nousussa, tosin kuin Suomessa, jossa syntyvyys on laskussa.

– Olemme iloisia saadessamme auttaa, sillä meillä on keskosten tehohoitopaikkoja vapaana, Lehtonen sanoo.

Ruotsissa on rajallinen määrä etenkin ennen viikkoa 28 syntyneiden keskosten vuodepaikkoja. Uppsalan yliopistosairaalan johtaja Erik Normann näkee paikkojen vähyyteen useita syitä: Syntyvyys on kasvanut voimakkaasti ja kehittyneen hoidon ansiosta yhä enemmän vastasyntyneitä keskosia pystytään pelastamaan. Kaikki tämä vaatii kuitenkin enemmän resursseja.

Resurssipula kertoo karua kieltä

Normannin mukaan vuodepaikkojen vähyys kertoo surullista kieltä Ruotsin terveydenhuollosta, jossa ei ole kyetty vastaamaan tarpeeksi nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Yliopistosairaaloissa tilanpuute keskosten hoidossa on tällä hetkellä käsin kosketeltavissa. Sairaaloiden käyttöaste on 100-prosenttista. Tilastojen mukaan syntyvyys Ruotsissa tulee kasvamaan vuoteen 2020 saakka.

Suomessa synnyttänyt Jenna Sandelin on kiitollinen Suomesta saamalleen hoidolle.

– Hoito täällä on ollut erinomiasta, mutta oli kamalaa lähteä kokonaan toiseen maahan synnyttämään. Ruotsiin tarvitaan yksinkertaisesti lisää henkilöstöä vastasyntyneiden tehohoitoon. Poliitikkojen Ruotsissa on syytä tehdä jotain, sillä tämä ei voi jatkua näin, Sandelin vaatii. 

Asiasta kertoi Suomessa jo eilen Hufvudstadsbladet.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.