Ruotsissa maltillinen kokoomus luopunut yrityksestä muodostaa porvarihallitus: "Matematiikka on meitä vastaan"

Ruotsissa maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on luopunut yrityksestä muodostaa maahan porvarihallitus. Kristersson sai hallitustunnustelijan tehtävän tiistaina.

Kristersson sanoi, että parlamentaarisia ehtoja porvarillisen hallituksen muodostamiselle ei yksinkertaisesti ole.

–  Mandaattimatematiikka on meitä vastaan, hän luonnehti.

Kristerssonin mukaan 175 kansanedustajaa ei tue porvarihallitusta. Määrä on yli puolet kansanedustajista, sillä heitä on Ruotsin valtiopäivillä 349.

Ruotsi joutui hallituskriisiin, kun valtiopäivät antoi epäluottamuslauseen pääministeri Stefan Löfvenin (sd.) hallitukselle.

Kipuaako Löfven takaisin pääministeriksi?

Kristersson kuitenkin kertoi olevansa vakuuttunut siitä, että on hyviä poliittisia syitä ja mahdollisuuksia muodostaa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitus liberaalien ja ruotsidemokraattien tuella.

–  Kahden päivän aikana nyt olemme keskustelleet rikospolitiikasta, veroista, muuttoliikkeestä sekä ilmasto- ja energiapolitiikasta.

Kristerssonilta kysyttiin torstain ilmoituksen jälkeen, tarkoittako tilanne sitä, että Stefan Löfvenistä tulee jälleen pääministeri. Maltillisen kokoomuksen johtaja vastasi, että on valtiopäivien asia päättää siitä.

Puhemiehen on nyt päätettävä, saako valtiopäivät edelleen äänestää Kristerssonin pääministeriehdokkaaksi. Aiemmin on sanottu, että äänestys voidaan järjestää ensi maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat