Ruotsin varastetut kruununkalleudet löydetty roskiksesta tukholmalaisesta lähiöstä

Ruotsin kruununjalokivet varastettu 0:49
Varkaat anastivat viime kesänä mittaamattoman arvokkaita kruununjalokiviä Strängnäsin kirkosta, joka sijaitsee Tukholmasta länteen.

Ruotsissa heinäkuussa viime vuonna varastetut historialliset kruununkalleudet tai ainakin osia niistä on löydetty, kertoo Aftonbladet. Lehden mukaan arvotavarat löydettiin roskiksesta tukholmalaisesta lähiöstä.

Viranomaiset ovat vahvistaneet asian, mutta eivät ole toistaiseksi kertoneet, missä kunnossa kruununkalleudet ovat tai löydettiinkö niitä kaikkia.

Varkaudesta epäiltynä vangittiin jo viime vuonna 22-vuotias mies, joka tuolloin kiisti epäilyt. Hänen oikeudenkäyntinsä oli tänään parhaillaan käynnissä Eskilstunassa, ja se keskeytettiin sen jälkeen, kun tieto löydöstä tuli. Oikeudenkäyntiä on tarkoitus jatkaa vielä tänään todistajien kuulemisella.

Kalleudet vietiin keskellä kirkasta päivää Strängnäsin tuomiokirkosta. Varkaita oli tiettävästi kaksi. He pakenivat paikalta polkupyörillä heitä odottaneelle veneelle ja katosivat sitten vesille.

Varkaat veivät muun muassa kaksi kuninkaallista kruunua sekä valtakunnanomenan. Esineet ovat osa kuningas Kaarle IX:n ja hänen puolisonsa Kristiinan hautajaisissa käytetyistä kruununkalleuksista. Kaarle oli kuningas Kustaa Vaasan poikia ja Kustaa II Aadolfin isä. Kaarle kuoli vuonna 1611.

Poliisin mukaan esineitä on käytännössä mahdotonta muuttaa rahaksi.

Lue myös:

    Uusimmat