Ruotsin turvallisuuspoliisi: Koronakriisi voi lisätä vakoilua – etätyössä omat riskinsä

Koronaviruspandemia altistaa verkkovakoilulle ja ulkovaltojen vaikutusyrityksille, varoittaa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo.

Etätyö lisää entisestään verkkovakoilun vaaroja.

–  Normaalisti suojaukset hoidetaan kuntoon työpaikoilla, mutta nyt se on tehtävä kotona. Olisi tärkeää, että tietoturva saataisiin sopeutettua tähän tilanteeseen, sanoo Säpon edustaja Linda Escar uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Escarin mukaan arkaluontoisia asioita käsitellään nyt huomattavasti enemmän puhelimessa, mitä ulkovallat voivat käyttää hyväksi.

–  Pitäisi miettiä, miten arkaluontoista materiaalia käsitellään. Tällaisista asioista ei pitäisi puhua avoimissa videokonferensseissa, avoimissa sähköposteissa tai suojaamattomilla puhelinlinjoilla, vaan se pitäisi tehdä turvallisella ja kryptatulla tavalla, Escar evästää.

Vaikuttamisyrityksiä

Verkkovakoilun lisäksi ulkovallat keskittyvät usein väärän informaation levittämiseen ja erilaisiin vaikuttamisyrityksiin. Niiden yksityiskohtiin Escar ei kuitenkaan halua mennä.

–  En voi puhua tästä, mutta yleisellä tasolla tiedämme, että vaikuttamisyritykset lisääntyvät kriisiaikoina, Escar sanoo.

Koronakriisin vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneilta yrityksiltä voidaan myös yrittää ostaa arkaluontoisia tietoja.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja