Ruotsin pelaajaa uhkailtu Nuorten Leijonien voiton jälkeen sosiaalisessa mediassa – Suomen Jääkiekkoliitolta tiukka reaktio

Ruotsin pelaaja joutui Aftonbladetin mukaan uhkailun kohteeksi Suomea vastaan pelatun jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-puolivälieräottelun jälkeen. Suomen Jääkiekkoliitossa tapaukseen suhtaudutaan tiukasti.

Aftonbladet uutisoi yhden Ruotsin pelaajan saaneen Instagramissa osakseen uhkauksia vähintään yhdeltä henkilöltä sinikeltaisten tappioon päättyneen lauantain Suomi-puolivälieräottelun jälkeen. Ruotsin jääkiekkoliiton kilpailujohtaja Olof Östblom vahvisti liiton turvallisuusosaston tutkivan tapausta ja kertoi, että tapaus saattaa johtaa jopa poliisitutkintaan.

Suomen Jääkiekkoliiton viestintäjohtaja Henna Malmberg kommentoi tapausta MTV Urheilulle.

– Ei se hyväksyttävää ole missään määrin, uhkailu somessa sen enempää kuin missään muuallakaan, se on ihan selvää. Niin hienoa kuin se onkin, että on faneja ja seurataan lajeja, kysymys on kuitenkin vain jääkiekosta, Malmberg painottaa.

Suomen Jääkiekkoliiton tietoon ei ole Malmbergin mukaan tullut vastaavia tapauksia suomalaispelaajien osalta.

Tärkeät keskustelut

Jääkiekkoliitto on käynyt ennakoivasti maajoukkuepelaajien kanssa sosiaalisen median käyttäytymistä läpi, ja pääpaino on ollut pelaajien omassa someviestinnässä. Pelaajille on teroitettu, että julkisilla tileillä keskustelukin on julkista.

– Toki hyvin monella pelaajalla, nuorillakin, tuntuu nykyisin olevan yksityiset tilit. He ovat hyvin tarkkoja siitä, keitä he päästävät seuraamaan itseään. Ollaan siitä huolimatta muistuteltu, että kaikkea, minkä kerran julkaisee, ei sieltä pois saa. Ollaan yritetty viestiä, että maltti on valttia.

Yhdenkin harkitsemattoman kommentin seuraukset voivat olla pahimmillaan kovat.

– On puhuttu paljon siitä, mikä merkitys somekäyttäytymisellä voi olla tulevan urankin kannalta, kun kaikki löytyy, mitä sinne laittaa. Kannattaa miettiä, harkita ja muistaa, että huono käytös on huonoa käytöstä myös somessa.

Koulutuksessa ei olla systemaattisesti keskitytty ikävän palautteen vastaanottoon, mutta Malmberg huomauttaa oleellisesta asiasta.

– Vaikka jokainen tekee toki oman päätöksensä, aika usein keskustellaan kuitenkin sitä, kannattaako somepalautteita lukea turnauksen aikana. Viekö se eteenpäin turnaukseen keskittymistä vai kannattaako mieluummin keskittyä itse asiaan ja jättää somekommentit lukematta?

Nuoret pelaajat ovat voineet kasvaa sosiaalisen median parissa varhaisista vuosistaan lähtien. Malmberg arvioi pelkistetysti, että he saattavat herkemmin seurata saamiaan viestejä turnausten aikanakin.

– Se on varmaan hirveän henkilökohtaista, kuka loppupeleissä tekee mitenkin, mutta varmasti nuoremmat sukupolvet ovat enemmän kiinni somessa. Vanhempien pelaajien on varmaan helpompaa jättää lukematta, näin minä itse olettaisin.

Apua, jos pelaaja niin pyytää

Jos ongelmatapauksia ilmenee, liitto on valmis auttamaan suomalaispelaajia heidän niin toivoessaan.

– Jos joku pyytäisi apua, yhdessä tutkittaisiin, täyttääkö se sellaiset tunnusmerkit, että se siirtyisi jonkun muun käsiteltäväksi.

Nuoret Leijonat kohtaa seuraavaksi MM-välierässä Yhdysvallat tulevana yönä kello 4.30 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat