Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittely viivästyy Unkarissa edelleen

Ruotsin Natoon pääsy uhkaa jumittua Unkarin hallinnossa edelleen.

Ruotsi ei ole tehnyt mitään lisätäkseen luottamusta Nato-jäsenyyskelpoisuuteensa, pääministeri Viktor Orbanin kabinettipäällikkö Gergely Gulyas totesi tänään torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Ruotsi on lisäksi antanut sellaisen vaikutelman, että Natoon liittyminen ei ole maan ensisijainen tavoite.

Ruotsi haki liittymistä Naton jäseneksi toukokuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Liittymisprosessia ovat viivyttäneet Turkki ja Unkari.

Natoon päästy edellyttää kaikkien nykyisten jäsenten hyväksyntää.

Ratifiointi ollut Unkarissa jumissa yli vuoden

Ratifiointi on ollut jumissa Unkarin parlamentissa jo yli vuoden.

– Minun on todettava, että Ruotsi ei pidä tärkeänä nopeaa Natoon pääsyä lainkaan tällä hetkellä, Gulyas sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän ehdotti, että Ruotsin ulkoministeri tai pääministeri ottaisi yhteyttä Unkariin ja kysyisi, mitä huolenaiheita maan parlamentilla on Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen.

Vastauksena toimittajan kysymykseen hän sanoi, että Unkari haluaa välttää sen, että se olisi viimeinen maa, joka ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden.

– Emme kuitenkaan todennäköisesti onnistu siinä ilman Ruotsin apua. Miksi se olisi tärkeää minulle, jos se ei ole tärkeää Ruotsille? hän kysyi.

Unkarin parlamentti talvitauolla

Orbanin hallitus, joka on pitänyt yllä lämpimiä suhteita Venäjään huolimatta sen hyökkäyksestä Ukrainaan, on toistuvasti luvannut, että se ei ole viimeinen, joka ratifioi Pohjoismaiden liittymishakemuksen.

Unkarin parlamentti on parhaillaan talvitauolla. Se jatkaa työtään joskus helmikuun puolivälin tienoilla.

Turkin parlamentin yleiskokous saattaa keskustella Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksesta lähiviikkoina, sanoi hallitsevan AK-puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat