Ampumahiihdon kiistellyltä menestysluotsilta kovaa puhetta: "En ole nähnyt Venäjällä douppaamista lainkaan, olen valmis tarjoamaan faktat"

Asiantuntija: Huippu-urheilusta tulee aiempaa puhtaampaa 2:04
Videolla uutinen huippu-urheilun dopinginkäytöstä viime maaliskuulta.

Venäjän ampumahiihtäjiä vuosina 2011–14 valmentanut menestysluotsi Wolfgang Pichler jyrisee doping-myrskynsilmään jälleen joutuneen Venäjän ampumahiihdon puolesta. 

Itävallan poliisi on viime aikoina tutkinut viiden venäläisen ampumahiihtäjän ja viiden joukkueenjohtoon kuuluvan jäsenen osallisuutta epäiltyihin dopingrikoksiin, jotka tapahtuivat sen mukaan vuoden 2017 MM-kisoissa Hochfilzenissä. 

Nykyisin Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana toimiva Pichler ärähtää, että poliisi toimii asiassa väärin.

– Minulla on oma mielipiteeni, mutta en aio puhua nyt. Ehkäpä pidän lehdistötilaisuuden. Keräisin sinne kaikki ja kertoisin, mitä ajattelen Venäjästä, miten työskentelin siellä, koko totuuden. Uskokaa, että se on teille hyvä. En ole koskaan nähnyt Venäjällä lainkaan douppaamista. Minulla on faktat, ja olen valmis tarjoamaan ne, Pichler sanoi venäläiselle Match TV:lle.

Pichler on itsekin ollut tulilinjalla. Hänen vuosina 2011–14 valmentamista venäläisurheilijoista esimerkiksi Olga Zaitseva, Jana Romanova ja Olga Viluhina ovat sittemmin saaneet elinikäisen kilpailukiellon dopingrikkomusten takia.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK asetti myös Pichlerin hetkelliseen toimintakieltoon tämän luotsattua Venäjän ampumahiihtäjiä Sotshin kärynkatkuisten olympialaisten 2014 aikana. 

Pichler kuitenkin vapautettiin pannastaan ennen Pyeonchangissa helmikuussa järjestettyjä olympialaisia. Niissä Ruotsi saavutti ampumahiihdosta sensaatiomaisesti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

Pichler on toiminut uransa aikana muun muassa ampumahiihdon supermenestyjiin lukeutuneen Magdalena Forsbergin henkilökohtaisena valmentajana. Pichlerin entinen valmennettava Evi Sachenbacher-Stehle kärysi valmennussuhteen jälkeen dopingista Sotshissa.

Lue myös:

    Uusimmat