Ruotsin maavoimilla vain yksi toimintakykyinen ja koulutettu prikaati sodanajan varalle – toista ei ole vielä luvassa

Ruotsin maavoimilla on tällä hetkellä vain yksi toimintakykyinen ja koulutettu mekanisoitu prikaati sodanajan varalle. Hallituksen tavoitteen mukaan toinen vastaava joukko piti kyetä varustamaan ja kouluttamaan samanaikaiseen toimintaan viimeistään vuonna 2020.

Maavoimien komentajan Karl Engelbrektsonin mukaan aikaa ja rahaa tarvitaan kuitenkin lisää.

– Juuri nyt resurssit eivät riitä tavoitteiden saavuttamiseen. Viime kädessä kyse on rahasta, Engelbrektson sanoi Ruotsin television SVT:n haastattelussa.

Myös puolustusministeri Peter Hultqvist myöntää tilanteen, mutta ei lähde arvailemaan Ruotsin radion haastattelussa, milloin tavoite saavutetaan.

Mekanisoitu prikaati koostuu Ruotsissa noin 4 500 sotilaasta, jolla on muun muassa taistelupanssareita ja panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä tykistöaseistusta. Joukon pitäisi olla harjoitettu suoriutumaan kaikista taistelutehtävistä maalla.

Kolme prikaatia haluttaisiin

Tutkimusjohtaja Robert Dalsjö puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta FOI:sta pitää ongelmaa vakavana, koska turvallisuusympäristö on viime vuosina heikentynyt. Olemassa olevat joukot ovat vain puolet siitä, mitä on kirjattu paperille, mutta tämä puute ratkeaisi Dalsjön mukaan rahalla.

– Seuraava puute on se, että paperilla olevan organisaation koko on enintään puolet siitä mitä todellisuudessa tarvitsisimme, Dalsjö sanoo SVT:lle.

Valtiopäiväpuolueiden valmistelemassa Ruotsin uudessa puolustuslinjauksessa halutaan SVT:n tietojen mukaan kasvattaa mekanisoitujen prikaatien määrää edelleen kolmeen vuoteen 2025 mennessä. Tämän lisäksi Gotlannissa pidettäisiin taisteluryhmä ja Tukholman alueelle tulisi oma kevyemmin varustettu prikaati.

Puolustuskysymykset ovat Ruotsissa tapetilla viikonvaiheessa Sälenissä alkavassa turvallisuuskokouksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat