Ruotsin maajoukkue pelaa 30 kilometrin päässä Etelä-Ossetiasta – "Meillä on tie ulos, jos jotain tapahtuu"

Ukrainalaisen Butshan kaupungin kaduilla lojuu ruumiita, paikalliset kertovat sodan raakuudesta – materiaali voi järkyttää 4:22
Ukrainan Butshan kaupungin kaduilla lojuu ruumiita. Materiaali voi järkyttää.

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa torstaina MM-karsintojen vierasottelussa Georgian. Ukrainan sota on johtanut siihen, että maajoukkueessa on otettu käyttöön erityisiä toimenpiteitä, jos jotain sattuisi tapahtumaan, kertoo Expressen.

Ottelu pelataan Gorin kaupungissa, joka on noin 30 kilometrin päässä Etelä-Ossetiasta. Venäjän hyökkäyssodan takia Ruotsin maajoukkueen johto on tehnyt erityisiä toimenpiteitä turvallisuuden takaamiseksi.

Joukkueen oli tarkoitus matkustaa jo aiemmin Georgiaan, mutta nyt se harjoittelee Göteborgissa maanantaina sekä tiistaina ja matkustaa vasta päivää ennen paikan päälle. Ruotsin jalkapalloliiton turvallisuuspäällikkö Martin Fredman pitää maanantai-iltana ylimääräisen kokouksen joukkueen kanssa.

– Aion tehdä yhteenvedon, mikä heitä odottaa ja rauhoittaa huolta sekä vastata tiettyihin kysymyksiin. He matkuvat lähialueelle, jolla on monien muiden maiden tapaan rajaa Venäjän kanssa. Jo se pelkästään antaa syyn asiasta keskustelemiselle. Georgia on sen lisäksi erityisessä tilanteessa, kun on kaksi aluetta, jotka väittävät olevansa itsenäisiä mutta joita selvästi johdetaan Venäjän toimesta, Fredman sanoi.

– Joten on olemassa venäläistä kiinnostusta Georgiaa kohtaan ja valtio ei ole ottanut selvästi etäisyyttä, vaikka on lähetetty humanitääristäkin apua. Ollaan sellaisessa tilanteessa, että ei ole kykyä puolustautua, Fredman jatkoi.

Fredmanin mukaan ei ole mitään syytä olla paikan päällä pitempään, jos kotimaassa pystyy valmistautumaan yhtä hyvin. Liitto on lähettänyt etukäteen henkilön paikan päälle selvittämään asioita.

– Olemme myös hoitaneet kuljetukset, jotta meillä on tie ulos, jos jotain sattuisi tapahtumaan, Fredman totesi.

Ruotsin jalkapalloliitto on ollut tiivimmässä yhteydenpidossa suurlähetystön kanssa kuin viime kesänä miesten maajoukkueen kohdalla. He ovat myös olleet yhteyksissä Georgian poliisiin, mitä ei ole aiemmin tehty.

– Haluamme varmistaa, että jos jotain tapahtuu, voimme olla suojassa ja pääsemme sieltä pois tarvittaessa. Sen lisäksi olemme ottaneet ylimääräistä käteistä sellaisten ongelmien ratkaisemiseen. Samalal tulemme vieraaksi toiseen maahan, jossa muut järjestävät, joten meillä ei ole kykyä ratkaista suurta ongelmaa. Teemme kuitenkin parhaamme ongelmien ratkaisemiseksi, jos jotain tapahtuu, Fredman kertoi. 

Fredmanin mielestä tilanne on kuitenkin rauhallinen. Tiedustelutiedot ovat kertoneet, että ei ole riskiä sille, että Venäjä tekisi jotain Ruotsin joukkueen ollessa Georgiassa.

Maajoukkueen pelaajat ymmärtävät, että tilanne on erikoinen, mutta tuntevat silti olonsa rauhalliseksi järjestelyjen osalta.

– Sitä on totta kai miettinyt, mutta samalla luotan maajoukkueen johtoon ja että heillä on hyvä suunnitelma meille. Luotamme, että he tekevät parhaan päätöksen meidän kohdalla, Filippa Angeldahl totesi. 

– Tuntuu hyvältä, että olemme Ruotsissa latautumassa ja sitten matkustamme vain pelaamaan ottelun, Angeldahl jatkoi. 

Nathalie Björn on Angeldahlin kanssa samoilla linjoilla.

– Emme olisi matkustaneet sinne, tai maajoukkue ei olisi sallinut sitä, jos olisi jotain kummallisuuksia. Tunnen oloni rauhalliseksi, Björn sanoi.

Suomen maajoukkue pelaa samassa karsintalohkossa Ruotsin kanssa. Helmarit pelasivat jo aiemmin oman vierasottelunsa Georgiassa. Suomi kohtaa maajoukkuetauolla MM-karsinnoissa Slovakian perjantaina vieraissa ja Georgian kotona tiistaina 12. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat