Mainos

Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä romahti henkilöpaperivaatimuksen jälkeen

2:03

Tanskasta Ruotsiin tulevien maahanmuuttajien määrä romahti jyrkästi heti ensimmäisenä päivänä kun Ruotsi otti käyttöön systemaattisen matkustajien henkilötietojen tarkastuksen.

Etelä-Ruotsin poliisi Skånessa sanoo, että he ovat rekisteröineet vain 48 maahantulijaa maanantain aikana. Uudenvuoden päivä poisluettua maahan on tullut ainakin kaksi sataa turvapaikanhakijaa joka päivä joulukuun 29. päivästä lähtien.

– Tätä voi sanoa hyvin jyrkäksi pudotukseksi . Tämä on kuitenkin ollut vain yksi päivä henkilötietojen kontrollointipäätöksen jälkeen, joten emme voi vielä poissulkea että pakolaiset ovat löytäneet muita tapoja tulla Ruotsiin, poliisin tiedottaja Ewa-Gun Westford sanoo.

Ruotsi on ottanut asukaslukuunsa nähden enemmän turvapaikanhakijoita kuin mikään muu EU-maa. Nyt maa on kertonut että ei enää selviä kontrolloimattoman tulijavirran kanssa.

Tämän vuoksi maa otti maanantain käyttöön vaatimuksen valokuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta Tanskasta saavuttaessa. Tanska on turvapaikanhakijoiden yleisin reitti Ruotsiin.

Järjestöt ennustelevat Välimeren tapahtumia pohjoiseen

Ruotsin Medicins du Monde -järjestön alajaoston johtaja Eliot Wieslander pelkää, että laiton maahantulo lisääntyy henkilöpaperipäätöksen takia.

– Se mitä täällä eniten pelätään on toinen Välimeri, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

– Väkimäärä ei ole sama kuin Välimerellä, mutta olemme jo kuulleet tietoja joiden mukaan ihmiset yrittävät nyt päästä Ruotsin puolelle rekisteröimättömillä pikkuveneillä.

– Tämä tuo kokonaan uudet markkinat ihmissalakuljettajille Ruotsissa ja Skandinaviassa. Ihmisethän haluavat kuitenkin olla perheidensä kanssa turvallisessa maassa, Wieslander sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.