Ruotsiin muuttanut Saimi osti kesämökin: Poliisit kutsuivat kuulusteluihin

Saimi muutti miehensä kanssa Ruotsiin töihin ystävänsä kehotuksesta. 34-vuotiseksi venynyt reissu jätti mieleen hyvät muistot, vaikka aivan ongelmitta eläminen naapurimaassa ei sujunutkaan.

– Olin nuori ja töissä lastenpukimossa. Työkaverini muutti Ruotsiin töihin. Hän tuli käymään luonani samana vuonna ja kehui olojaan tehtaalla. Totta kai parempi palkka kiinnosti, joten päätimme mieheni kanssa lähteä kokeilemaan siipiämme.

Niinpä Saimi haki miehensä kanssa töitä tehtaasta. Kun työ varmistui, lähti pariskunta kielitaidottomana Ilmatar-laivalla kohti Tukholmaa. Tukholmasta matka jatkui junalla Norrköpingiin.

Työmaan insinööri ja ystävän mies olivat nuortaparia vastassa. Työnantaja oli hankkinut asunnon valmiiksi, joten sinne

muuttaminen oli ensimmäisenä ohjelmassa. Uusi koti osoittautui mukavaksi, joskin pieneksi. Hissiä ei ollut, joten painavien matkalaukkujen raahaaminen viidenteen kerrokseen on jäänyt Saimille mieleen.

Kielikurssi keskeytettiin

Saimi pääsi miehensä kanssa heti kielikurssille, mutta ennen kuin kielitaito ehti kehittyä, kurssi lopetettiin Saimin harmiksi kesken.

– Työ oli sen verran raskasta, ettei moni jaksanut töiden jälkeen enää tulla opiskelemaan.

Puuvillatehdas osoittautui pölyiseksi työpaikaksi, eikä Saimin terveys kestänyt sitä. Niinpä hän vaihtoi toimenkuvaa. Uusi toimenkuva ei kuitenkaan tuntunut edellistä paremmalta, joten lopulta Saimi irtisanoutui tehtaalta ja siirtyi pesulaan töihin.

Vähitellen ruotsin kielikin alkoi jäädä päähän.

– Kielitaito oli hyväksi, ettei joutunut huijatuksi. Kerran kaupassa meiltä veloitettiin liikaa pikkuleivistä, ja huomasimme sen vasta jälkeenpäin.

Tansseja ja kalastusta

Elämä sujui Ruotsissa mukavasti. Saimi työskenteli pesulassa ja mies siirtyi karamellitehtaalle. Vapaa-aika täyttyi harrastuksista.

– Olimme mukana Suomi-Ruotsi-seuran toiminnassa. Kävimme tansseissa ja kalastamassa.

Suomessakin pariskunta vieraili vähintään kerran vuodessa, monesti useammin. Ikävä Suomeen ei siis ehtinyt vaivata.

Poliisit olivat tarkkoina

Kun Saimi eräänä vuonna innostui miehensä kanssa ostamaan kesämökin, saivat he kutsun poliisilaitokselle kuulusteluihin.

– He tahtoivat kuulustella meitä siitä, mistä olimme saaneet rahat mökkiä varten. Joka ikinen ovi takanamme suljettiin, joten pois sieltä ei olisi itse päässyt. Mutta kyllä kaikki sitten selvisi, kun kerroimme ottaneemme lainaa mökkiä varten.

Takaisin Suomeen Saimi muutti miehensä kanssa vuonna 1999.

– Päätimme muuttaa heti kun saisimme eläkkeen Ruotsista tänne Suomeen. Nyt olen 70 ja mieheni on minua neljä vuotta vanhempi. Kyllä kotimaassa on nyt parasta olla, mutta Ruotsin-vuodet olivat mukavia aikoja. Silloin ei ehtinyt kotimaata kaivata.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat