Ruotsi purkaa koronarajoituksensa ja luopuu pääosin testauksesta – yhdessä rokotusasiassa maa poikkeaa selvästi muista

Näin koronapassista ajatellaan Ruotsissa ja Virossa 8:16
Mitä Ruotsissa ja Virossa ajatellaan koronapassista?

Ruotsissa joukkokokoontumiset, kulttuuri- ja urheilutapahtumat sekä muut suuret tilaisuudet ovat jälleen huomisesta lähtien sallittuja kun maa purkaa koronarajoituksiaan.

Hallitus ilmoitti asiasta viime viikolla perustellen purkua hyvällä rokotuskattavuudella ja lievemmällä taudilla, jonka vallitsevaksi noussut omikronmuunnos keskimäärin aiheuttaa.

Iltayhdeltätoista sulkeneet ravintolat voivat keskiviikosta lähtien palata normaaleihin aukioloaikoihin, eikä seurueiden kokoa tarvitsee rajoittaa kahdeksaan. Asiakasmäärien rajoitukset poistuvat myös kaupoista, eikä julkisessa liikenteessä tarvitse käyttää maskeja. 

Ruotsin kansanterveysvirasto täydensi eilen toimenpiteiden kokonaisuutta suosituksella, jonka mukaan koronaoireisia ei enää kehoteta hakeutumaan koronatestiin.

Kansanterveysviraston johtajan Karin Tegmark Wisellin mukaan testaamisen kustannukset ja hyöty eivät enää kohtaa.

– Testaamisen jatkaminen maksaisi noin puoli miljardia kruunua (noin 48 miljoonaa euroa) viikossa, Tegmark Wisell sanoi Ruotsin televisiossa. 

Sairastuneita ja oireilevia kehotetaan toki edelleen pysymään kotona, sekä rokottamattomia välttämään suuria väkijoukkoja tai tapahtumia sisätiloissa. Testaus ja tartunnanjäljitys kohdistetaan jatkossa sairaan- ja vanhustenhoidon työntekijöihin sekä asiakkaisiin. 

"Pandemia ei vielä ohi"

12 vuotta täyttäneestä väestöstä Ruotsissa on nyt rokotettu noin 84 prosenttia kahdella rokoteannoksella. Kolmella annoksella on rokotettu hieman yli puolet 18 vuotta täyttäneestä väestöstä. Ruotsi on mennyt myös rokotuksissa monista muista maista poikkeavalle linjalle eikä suosittele rokotuksia 5–11-vuotiaille, ellei lapsi kuulu johonkin riskiryhmään.

Pääministeri Magdalena Andersson muistutti rajoitusten poistamisesta ilmoittaessaan, ettei pandemia ole vielä ohi ja uusia virusmuunnoksia voi ilmaantua. Varmaa on myös se, että koronapandemian hoidosta käytävä jälkipyykki jatkuu Ruotsissa.

Lue myös:

    Uusimmat