Ruotsi lupaa, että koronavirukseen saadaan rokote, sen takaavat viruksen ominaisuudet – testaus alkaa jo lähiviikkoina: "Ensimmäiset ehdokkaat ovat valmiina koeputkissa"

Koronavirusrokotteen testaus alkaa lähiviikkoina 2:06
Koronavirusrokotteen testaus alkaa lähiviikkoina.

Koronavirusta vastaan kehitetään parhaillaan kovaa vauhtia lääkkeitä ja rokotteita.

Ruotsin Karoliinisen instituutin tutkijaryhmän johtaja, professori Matti Sållberg uskoo, että rokote onnistutaan kehittämään jo lähitulevaisuudessa.

Hänen mukaansa koronavirukseen on suhteellisen helppoa löytää rokote.

– Se ei HIV:n tapaan muutu jatkuvasti vaan on jo käynyt läpi suuret muutosvaiheensa ja toivon mukaan voimme saada nyt hyvän rokotteen aikaiseksi. Tämä on täysin kohtuullinen odote.

Ruotsissa tutkimukset koronavirusrokotteen kehittämiseksi ovat edenneet jo pitkälle ja ensimmäiset testit koe-eläimille tehdään Sållbergin mukaan muutaman viikon kuluttua.

– Ensimmäiset rokote-ehdokkaat ovat valmiina koeputkissa ja niitä lähdetään testaamaan eläimiin jo parin viikon sisällä. Aikataulullisesti tilanne on meidän osaltamme melko hyvä. Ensimmäiset tulokset eläinkokeista saadaan noin 6–8 viikon päästä.

Sållberg kuitenkin muistuttaa, ettei lääkkeiden ja rokotteiden kehittäminen ole nopeaa puuhaa. Vaikka eläinkokeita tehdäänkin pian, niin ensimmäiset kokeet ihmisiin tehdään arviolta puolen vuoden sisällä, ja rokote voi olla valmis ja hyväksytty vasta vuosien kuluttua. 

Lue myös:

    Uusimmat