YK:n mielivaltaisia pidätyksiä tutkiva komitea pitää Julian Assangen tuomiota kohtuuttomana: "Komitea on hyvin huolissaan"

Kuka on Julian Assange? 1:54
Video: Kuka on Julian Assange?

YK:n asiantuntijat arvostelevat vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen vajaan vuoden vankilatuomiota suhteettomaksi. Tuomiota kritisoi komitea, joka tutkii mielivaltaisia pidätyksiä.

Assange tuomittiin toissa päivänä Britanniassa vajaaksi vuodeksi vankilaan takuuehtojen rikkomisesta. Hänet pidätettiin vajaa kuukausi sitten Ecuadorin suurlähetystöstä, missä hän oli oleskellut vuodesta 2012.

Assange pakeni Ecuadorin suurlähetystöön sen jälkeen, kun lontoolainen tuomioistuin oli määrännyt hänet luovutettavaksi Ruotsiin, jossa häntä epäiltiin seksuaalirikoksista. Assange itse on väittänyt syytöksiä tekaistuksi verukkeeksi, jonka avulla hänet luovutettaisiin Yhdysvaltoihin.

"Alkuperäiset takuuehdot olisi pitänyt mitätöidä"

Assangea epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista, joiden sanottiin tapahtuneen vuonna 2010. Raiskausepäilyä lukuun ottamatta kaikki muut epäilyt ovat ehtineet vanhentua. Raiskausepäily olisi vanhentunut ensi vuonna, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin 2017, koska ruotsalaissyyttäjä katsoi, ettei edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin enää ollut.

Assangen pidätyksen jälkeen tietovuotajaa raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta tapaus avataan uudelleen.

Assange on kiistänyt epäilyt, mutta on asianajajansa mukaan valmis tekemään yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa, jos häntä koskevat raiskausepäilyt otetaan uudelleen käsittelyyn.

YK:n komitean mukaan Ruotsissa syytteistä on luovuttu, joten alkuperäiset takuuehdot olisi siksi pitänyt mitätöidä.

– (Komitea) on hyvin huolissaan siitä kohtuuttomasta tuomiosta, jonka Assange on saanut, komitea sanoi lausunnossaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat