Ruotsi: Ihmiskaupan uhreille pysyvä oleskelulupa

Ruotsin hallitus ehdottaa, että seksuaalista hyväksikäyttöä varten Pohjoismaihin tuodut naiset ja lapset saisivat kohdemaassaan jopa pysyvän oleskeluluvan. Ehdotuksen esittivät Ruotsin tasa-arvoasioista vastaava varapääministeri Margareta Winberg ja oikeusministeri Thomas Bodström tämän päivän Dagens Nyheter -lehteen laatimassaan kirjoituksessa.

-Kaupankäynti naisilla ja lapsilla on vakava ja kasvava ongelma kaikkialla maailmassa. Joka vuosi tuhannet joutuvat tämän meidän aikamme orjakaupan kohteiksi. Heitä rekrytoidaan, kuljetetaan, ostetaan ja myydään yli maiden rajojen ja maiden sisällä tarkoituksena käyttää heitä seksuaalisesti hyväksi, ministerit kirjoittavat.

Winberg, Bodström sekä Viron, Latvian ja Liettuan oikeusministerit tapaavat tänään Tukholmassa keskustellakseen naiskaupasta. Ruotsi aikoo tapaamisessa ehdottaa, että maat ottaisivat yhteisen kannan, jonka mukaan ihmiskaupan kohdemaiden tulisi selvittää mahdollisuuksia myöntää joko tilapäinen tai pysyvä oleskelulupa ihmiskaupan uhreille.

Lisäksi Ruotsi aikoo ehdottaa muun muassa, että Pohjoismaat ja Baltian maat toteuttavat kansalliset toimintasuunnitelmat ihmiskauppaa vastaan vuoden 2005 loppuun mennessä. Tilapäisen oleskeluluvan myöntämisestä ihmiskaupan uhreille on valmisteilla myös EU-direktiivi, mutta sen käsittely on vielä alkuvaiheissaan.

Yhteinen kampanja tuotti jonkin verran tulosta

Winbergin ja Bodströmin mukaan pari vuotta sitten Pohjoismaissa ja Baltian maissa alkanut kampanjointi naiskaupan kitkemiseksi on jo tuottanut jonkin verran tulosta. Asiasta on muun muassa noussut julkinen keskustelu. Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Viro, Latvia ja Liettua päättivät vuonna 2001 yhdessä alkaa kampanjoida naiskauppaa vastaan.

Kampanja on ollut käynnissä kaikissa maissa viime vuodesta alkaen. Maat tekevät yhteistyötä naiskaupan kitkemiseksi, ja lisäksi jokaisessa maassa on omat kampanjansa. Niillä on muun muassa pyritty lisäämään ihmisten tietoisuutta naiskauppaan liittyvistä ongelmista.

Ruotsi on pyrkinyt vaikuttamaan omassa kampanjoinnissaan erityisesti seksipalveluja ostaviin miehiin. Seksipalvelujen ostaminen on ollut Ruotsissa kiellettyä jo vuodesta 1999.

Maailmassa arvioidaan noin miljoonan naisen joutuvan vuosittain naiskaupan kohteeksi. Puolet tapauksista on Euroopassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat