Ruotsi alkaa vaatia lauantaina negatiivisia koronatestituloksia, Tornion ja Haaparannan raja ruuhkautui ennennäkemättömällä tavalla: "Täysin poikkeuksellinen jono"

Ruotsi alkaa vaatia negatiivisia koronatestituloksia, Tornion ja Haaparannan raja ruuhkautui ennennäkemättömällä tavalla:"Täysin poikkeuksellinen jono" 0:25
Video: Massiiviset jonot jatkuivat silmänkantamattomiin.

Ruotsi alkaa vaatia huomisesta alkaen negatiivista testitulosta maahan tulijoilta. Vaatimus on näkynyt ruuhkana etenkin Tornion ja Haaparannan rajalla. Rajoitus astuu voimaan puoliltaöin. 

– Täysin poikkeuksellista, en ole nähnyt noin pitkiä jonoja koskaan Torniossa, ihan rajan pinnassa asuva torniolainen Mika Elf kertoo MTV Uutisille. 

Pahin suma rajalla on ollut eilen illalla ja tänään puolenpäivän jälkeen. Elfin mukaan tänään autojono on jatkunut parhaimmillaan silminkantamattomiin. 

Negatiivinen koronatestitulos tulee voimaan puoliltaöin, mutta nyt ihmisiä on ohjattu vapaaehtoiseen koronatestiin. Näin ollen tulppa muodostuu juuri Tullin kohdalle. 

Koronan aikana jonoja on muodostunut rajalle neljän aikoihin, kun ihmiset pääsevät töistä. Tämän päivän jonot ovat silti olleet ennennäkemättömät. 

Arki vaikeutuu

Tornio ja Haaparanta ovat "samaa kaupunkia", joten ihmiset ovat tottuneet käymään asioilla milloin Suomen puolella, milloin Ruotsin puolella. Ruuhkien aiheuttajana onkin ollut ihmisten tarve käydä asioilla, vielä kun niin voi helposti tehdä. 

– Etupäässä ihmiset haluavat käydä ruokakaupoissa. Ruotsissa on muutamia kauppoja, mitä Suomessa ei ole ja tietyt tuotteet ovat halvempia, Elf kertoo. 

Esimerkiksi olut, viini ja jotkut ruuat ovat halvempia Ruotsin puolella.

Koronarajoituksilla pyritään estämään viruksen leviäminen, mutta pakollinen negatiivinen tulos rajalla vaikuttaa ihmisten arkeen. 

– Paikallisia tietenkin harmittaa, kun ovat tottuneet käymään siellä (Ruotsissa). 

Ihmiset käyvät paljon töissä ristiin Haaparannan ja Tornion välillä, esimerkiksi sairaaloissa ja tehtailla. 

– Mielenkiintoista nähdä, miten arki muuttuu, Elf tiivistää. 

Täysin uusi tilanne

Rajavartiolaitoksesta kerrotaan, että silmämääräisesti liikennettä on tänään ollut paljon enemmän kuin normaalisti. Viralliset tilastot tulevat vasta myöhemmin. 

Yliluutnantti Jari Rantala Länsi-Suomen merivartiosta kertoo, että perjantaisin ruuhkaa on muutenkin aina enemmän, mutta tänään viiteen mennessä rajan oli ylittänyt arviolta 7 - 8 tuhatta ajoneuvoa. 

– Ralli on ollut tänään kovempaa kuin normaalisti, Rantala kertoo.

– Mutta vaikeaa on vielä arvioida, kun tilanne on ihan uusi. 

Viiden aikaan tilanne oli vain vähän normaalia vilkkaampi, mutta iltaa kohden jonot voivat vielä pidentyä. 

Pakollisen negatiivisen testituloksen astuttua voimaan toive on, että rajaliikenne rauhoittuu. 

– Suomen puolella oleva jono voi ruuhkautua Ruotsin poliisin vuoksi. 

Rajoitus astuu voimaan puoliltaöin. Negatiivinen testi saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha. Töissäkävijöille kehotus on sopia testin järjestämisestä työnantajiltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat