Ruotsalaisseurakunnan veriteoista julki uutta materiaalia – tuore dokumentti pureutuu yhteen maan rikoshistorian synkimmistä tapauksesta

Knutbyn helluntaiseurakunnan veriteot ja niitä seuranneet paljastukset kuuluvat Ruotsin rikoshistorian tunnetuimpiin tapauksiin. Nyt HBO on julkaissut tapauksesta dokumentin, jota on ollut tekemässä muun muassa suositun Silta-rikossarjan ohjaaja.

Pienestä paikkakunnasta Uppsalan itäpuolella on tullut naapurimaassa synkkä käsite. Tiuskaisu "Det här är som Knutby" tarkoittaa asioiden olevan pahasti – ja monesti korjaamattomalla tavalla – väärällä tolalla.

Tammikuussa 2004 Knutbyn helluntaiseurakunnan saarnaajan Helge Fossmon vaimo Alexandra Fossmo ammuttiin yöllä vuoteeseensa kotonaan. Samassa yhteydessä ammuttiin naapurissa asunutta Daniel Lindeä, joka haavoittui vakavasti mutta jäi eloon.

Poliisin tutkimuksissa paljastui varsin nopeasti, että ampuja oli Fossmon perheessä lapsenvahtina asunut Sara Svensson. Hän kertoi kuulusteluissa motiivikseen, että Jumala oli lähettänyt hänelle tekstiviestejä, joissa kehotettiin tappamaan Alexandra Fossmo ja Linde.

Poliisin puhelinkuuntelussa selvisi puolestaan se, että Helge Fossmolla ja Linden vaimolla oli suhde. Tämän lisäksi Fossmolla oli ollut pitkään suhde myös Svenssoniin.

Svenssonin lisäksi myös Fossmo ja Linden vaimo pidätettiin. Vaimo kuitenkin vapautettiin myöhemmin, eikä häntä vastaan nostettu syytteitä.

Elinkautinen, pakkohoitoa ja ehdollista

Oikeuden mukaan tekstiviestien lähettäjä oli Helge Fossmo.

Lisäksi oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että Svensson oli jo aikaisemmin hyökännyt Alexandra Fossmon kimppuun ja haavoittanut tätä vasaralla, mutta tapausta ei ollut ilmoitettu poliisille.

Myös Fossmon ensimmäinen vaimo, Helene Fossmo, oli kuollut epäselvissä oloissa kylpyammeeseen vuonna 1999. Vaikka Helene Fossmon verestä löytyi liki kuolettava määrä lääkejäämiä, hänen tulkittiin tuolloin kaatuneen ammeessa ja lyöneen päänsä hanaan.

Helge Fossmo tuomittiin murhaan ja murhan yritykseen yllyttämisestä elinkautiseen vankeuteen. Svensson taas joutui pakkohoitoon. Ensimmäisen vaimonsa kuolemasta Fossmota ei nytkään tuomittu.

Fosmo syytti veriteosta seurakuntalaisia

Myöhemmin, vuonna 2006, Fossmo väitti, että veritekojen takana oli useampia seurakunnan jäseniä.

Hänen mukaansa tekstiviestit oli itse asiassa lähettänyt seurakunnan karismaattinen johtaja Åsa Waldau, joka tunnettiin seurakunnassa Kristuksen morsiamena (Kristi brud).

Waldau ja kaksi muuta seurakunnan saarnaajaa tuomittiin viime vuonna ehdollisiin vankeusrangaistuksiin pahoinpitelyistä ja hyväksikäytöstä seurakunnassa. Knutbyn helluntaiseurakunta, jossa oli enimmillään toistasataa jäsentä, on nykyisin hajonnut.

Dokumentti ihmisistä, joiden sielut ovat täynnä vertavuotavia haavoja 

Knutbyn helluntaiseurakunnan liki kahden vuosikymmenen takaiset raakuudet käydään läpi uutuussarjassa Pray, Obey, Kill, jonka ovat tehneet ruotsalaiset tutkivat toimittajat Anton Berg ja Martin Johnson yhdessä Silta-rikossarjan ohjaajana tunnetun Henrik Georgssonin kanssa.

– Dokumentissa haastatellut ihmiset ovat kammottavalla tavalla rikki, heillä on syviä vertavuotavia haavoja sielussaan. Nämä eivät olleet tavallisia haastatteluja. Joka kerta kun tapasit heidät, oli oltava varovainen, jotta et olisi rikkonut heitä lisää. Tuollaiset kokemukset, ne seuraavat mukana pitkään, Berg toteaa.

Knutbyn tapahtumista on Ruotsissa kirjoitettu vuosien mittaan niin paljon, ettei uutta materiaalia luulisi enää löytyvän. Berg ja Johnson ovat siinä kuitenkin onnistuneet – jopa siinä määrin, että sarjan katsottuaan alkaa tuumia, pitäisikö rikostapauksen tutkinta avata uudelleen.

–  Se ei luonnollisestikaan ole meidän vallassamme. Meidän työmme toimittajina on tuoda esiin epäkohtia ja vallan mahdollista väärinkäyttöä. Mitä siitä sitten mahdollisesti seuraa, on muiden asia, Berg sanoo.

Haastattelussa ensi kertaa

Sarjassa on mukana Sara Svenssonin ensimmäinen koskaan antama haastattelu ja myös Helge Fossmon puheenvuoro. Miten heidät saatiin mukaan?

– Meillä oli tietysti paljon enemmän aikaa kuin toimittajilla normaalisti, mikä auttoi paljon. Sen lisäksi tarvittiin paljon journalistista perustyötä: selvittelyä, soittelua, kirjeitä, sähköposteja, Johnson sanoo.

– Materiaalin määrä koko sarjaa ajatellen oli suoraan sanottua aivan järjetön, mikä luonnollisesti korreloi työmäärään. Onneksi vaimomme olivat ymmärtäväisiä ainaisen poissaolomme suhteen, Berg täydentää.

Sisäinen kompassi vietiin pois

Knutbyn helluntaiseurakunnan veriteot ja niiden jälkeen ilmi tulleet tiedot seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelyistä ovat järkyttäneet pahasti.

Miten on mahdollista, että tällainen jatkui vuosikausia ilman, että kukaan puuttui siihen?

– Yksi selitys on se, että Knutbyssä oli tavallaan kaksi seurakuntaa: sisäpiiri, joka tuli vuosien mittaan aina vain taitavammaksi salaamaan asiat, ja ulkokehä, joka ei ollut mukana eikä halunnut uskoa, että mitään tällaista tapahtuu. Kyseessä oli ikään kuin seurakunta seurakunnassa, Berg aprikoi.

– Kun ihmisen sisäinen kompassi viedään pois, sillä on vakavat seuraukset. Nämä ihmiset aivopestiin uskomaan, että on aivan oikein luopua rahoistaan, omista lapsistaan ja lopulta jopa kaikesta toivosta sellaisen ihmisen hyväksi, josta tulee heidän jumalansa, Johnson täydentää.

– Niin voi toimia vain, jos häivyttää oman itsensä täysin, ja se on aina hyvin, hyvin vaarallista, hän jatkaa.

Sarjan uudelleen esiin nostamaan kysymykseen siitä, onko totuus Knutbyn tapahtumista vieläkään tullut ilmi, kaksikolla ei ole vastausta.

– Saralla kesti 15 vuotta, ennen kuin hän pystyi ajattelemaan tapahtumia uudelta kannalta. Osa lahkoon kuuluneista avainhenkilöistä on ollut erossa siitä vasta joitakin vuosia. Ehkäpä kymmenen vuoden kuluttua he ovat valmiit puhumaan ja saamme tietää jotain, Berg sanoo.

Knutbyn kolmikko 

Helluntaisaarnaaja tuomittiin vuonna 2004 elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhaan ja murhan yritykseen yllyttämisestä. Hän valitti tuomiosta eri oikeusasteisiin tuloksetta.

Vuonna 2006 Fossmo tunnusti osallisuutensa veritekoihin televisio-ohjelmassa, mutta väitti samalla, että niiden takana oli myös muita seurakunnan jäseniä ja ennen kaikkea sen johtaja Åsa Waldau. Poliisi kuulusteli Fossmota uudelleen, mutta tutkintaa ei avattu.

Seuraavana vuonna Fossmo meni uudelleen naimisiin vankilassa. Kärsittyään kymmenen vuotta elinkautistaan Fossmo sai oikeudelta päätöksen, jonka mukaan hän pääsisi vuonna 2020 ehdonalaiseen. 

Ylempi oikeusaste kumosi myöhemmin päätöksen todeten, että tekojen vakavuuden vuoksi elinkautista on kärsittävä vähintään 24 vuotta.

Fossmo on edelleen vankilassa.

Sara Svensson

Svensson määrättiin pakkohoitoon samassa oikeudenkäynnissä, jossa  Fossmo tuomittiin. Hän pääsi pois pakkohoidosta vuonna 2011 ja opiskeli sen jälkeen tekstiilialalle avoimessa korkeakoulussa.

Åsa Waldau

Knutbyn veritekojen jälkeen Waldau suostutteli seurakunnan avaamaan paikkakunnalle kylpylän. Hän teki myös levyn ja esiintyi useissa keskusteluohjelmissa. Vuonna 2007 Waldau julkaisi elämäkertansa Kristi brud: vem kan man lita på? (Kristuksen morsian, kehen voi luottaa?)

Waldau tuomittiin viime vuonna ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhdyskuntapalveluun muun muassa pahoinpitelyistä Knutbyn seurakunnassa sen jälkeen, kun useat seurakunnan entiset jäsenet olivat kertoneet teoista.

Fossmota ja Svenssonia haastatellaan HBO:n tuoreessa dokumenttisarjassa Pray, Obey, Kill. Waldau ei suostunut haastatteluun.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja