Britannialta jättisatsaus Naton suureen sotaharjoitukseen

Britannia aikoo lähettää 20 000 sotilasta sekä sotalaivoja ja hävittäjäkoneita Naton suureen sotaharjoitukseen, kertoi maan puolustusministeriö maanantaina.

Puolustusministeri Grant Shappsin mukaan kyseessä on yksi Naton suurimmista joukkojen siirroista sitten kylmän sodan päättymisen.

Britannia on siirtämässä Euroopassa järjestettävään Steadfast Defender 24 -harjoitukseen joukkojen lisäksi muun muassa F35B-hävittäjiä ja Poseidon P8 -tiedustelukoneita, helikoptereita sekä sotalaivoja ja sukellusveneitä.

Nato on lisännyt taisteluvalmiudessa olevien joukkojensa määrää sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laittoman hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan lähes kaksi vuotta sitten.

Britannia on tukenut Ukrainaa taloudellisesti ja humanitaarisesti. Viime viikolla maan pääministeri Rishi Sunak ilmoitti, että Britannia lisää tukeaan Ukrainalle seuraavalla budjettikaudella.

Talouslehti Financial Times kirjoitti syyskuussa, että tämän vuoden alkupuoliskolla järjestettävään harjoitukseen osallistuisi noin 41 000 sotilasta.

Lehden mukaan harjoitus on osa Naton pyrkimystä muuttua kriisinhallinnasta sotaa käyväksi liittoumaksi Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen vuoksi.

Harjoitus ajoittuu Naton 75-vuotisjuhlavuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat