Mainos

Ruotsalaiset pelkäävät Valjakkalan ilmestyvän Ruotsiin – "Hän on tehnyt sen aiemminkin"

Kolmoismurhaaja Juha Valjakkala on jättänyt syvät traumat ruotsalaisiin. Vankilasta paennut kolmoismurhaaja herättää edelleen kauhua ja hänen epäillään jo hakeutuneen Ruotsiin.

"Nyt hän on paennut jälleen. Ja hän voi olla Ruotsissa", kirjoittaa Aftonbladet pahaenteisesti. Lehden tiedot perustuvat nykyisin Nikita Bergenströminä tunnetun Valjakkalan pakoa tutkivan rikoskomisario Markku Lylykankaan saamaan vinkkiin, jonka mukaan Valjakkala olisi nähty Turun liepeillä sunnuntaina.

Lehti viittaa vilkkaaseen laivaliikenteeseen Turun ja Tukholman välillä, joka mahdollistaisi Valjakkalan jatkaneen pakoaan Ruotsiin. Lylykangas ei pidä asiaa mahdottomana, mutta sanoo lehdelle etsinnän keskittyvän toistaiseksi Suomeen.


Expressenin rikostoimittaja Magnus Hellbergin mukaan on olemassa riski, että Valjakkala ilmestyisi nyt jälleen Ruotsiin, kuten vuonna 2002.

– Hän on tehnyt sen aiemminkin ja jäänyt Ruotsissa kiinni. Meillä ei tietenkään ole mitään tietoa hänen suunnitelmistaan, mutta nyt on oltava säännöllisesti yhteydessä poliisiin ja katsottava, minne jäljet johtavat, kommentoi Hellberg Expressenissä.

"Tuoreet havainnot hätäkeskukseen"

Rikoskomisario Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo MTV Uutisille, että pääosa Valjakkalaan liittyvistä vihjeistä on kuitenkin tullut pääkaupunkiseudulta, enimmäkseen Helsingistä.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa, missä herra menee, Lylykangas sanoo.

Lylykankaan mukaan Valjakkalan etsintä perustuu lähinnä yleisövihjeisiin ja etsintöjä tehdään niiden perusteella. Lisäksi partioivat poliisit pitävät silmänsä auki Valjakkalan varalta, kuten aina kun vankikarkureita on liikkeellä.

– Ei jokainen partio ajele Valjakkalan perässä ja kurki joka nurkan taakse, se olisi turhaa ajanhukkaa. Jokainen partio kuitenkin tunnistaa kyseisen henkilön ulkonäöltä, jos hän sattuu silmiin osumaan.

Kaikille tuttu

Lylykankaan mukaan Valjakkalan on muutenkin tavallista vaikeampaa piilotella poliisilta ja yleisöltä, sillä hän on ulkonäöltään kaikille tuttu.

– On ihan eri juttu, jos karussa on esimerkiksi varkausrikoksista tuomittu matti meikäläinen, joka on päättänyt olla palaamatta lomilta vankilaan. Silloin vain tutut henkilöt tietävät, että hänen pitäisi olla vankilassa.

Jos Valjakkalan sattuu näkemään, Lylykangas neuvoo olemaan yhteydessä hätäkeskukseen, jos havainto on tuore. Silloin lähellä olevat partiot voivat tulla heti paikalle.

– Olisi hyvä, jos havainnon tehnyt jäisi paikalle odottamaan partiota ja kertoisi esimerkiksi siitä, mihin päin karkuri on siitä lähtenyt, Lylykangas neuvoo.

Tuoreiden havaintojen lisäksi poliisi ottaa toki vastaan muitakin vihjeitä ja tietoja Valjakkalan olinpaikasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.