Ruotsalaisepidemiologin tyly arvio: Yhtä moni saa tartunnan ja kuolee vastatoimista riippumatta

Virusopin professori murtaa koronamyyttejä – näin epätodennäköistä on saada korona lenkkipolulta 5:05
Videolla virusopin professori murtaa koronamyyttejä.

Tehtiinpä koronaepidemian hillitsemiseksi millaisia toimia hyvänsä, se leviää silti lähes koko väestöön, sanoo Maailman terveysjärjestön WHO:n neuvonantaja ja Ruotsin entinen valtionepidemiologi Johan Giesecke.

Suurin osa sairastaa taudin huomaamattaan.

Giesecken mukaan virus ei katoa itsestään mihinkään vaan löytää tiensä perille niin kauan kunnes riittävän moni on tullut sille immuuniksi.

– Niin tartuttava se on, eikä juuri kukaan näytä sitä tajunneen. Ihmiset tulevat hämmästymään kun saamme lukuja siitä, kuinka moni on jo saanut tartunnan, Giesecke sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Euroopassa myös epidemian vaatimien kuolemantapauksien määrä tulee lopulta olemaan eri maissa suurin piirtein samalla tasolla väestöön suhteutettuna. Niiden kuolemantapausten tilalle, jotka yhteiskuntien sulkutoimien aikana vältetään, tulee uusia kuolemia sen jälkeen, kun nuo rajoitukset poistetaan, Giesecke arvioi.

– Mitään dramaattisia eroja ei tulla näkemään, hän ennustaa.

Giesecken mukaan tartuntojen jarruttaminen voi olla järkevää esimerkiksi rokotteen valmistumista odotettaessa. Hänen mukaansa uutta rokotetta ei kuitenkaan ehditä saamaan valmiiksi ajoissa ainakaan nyt käynnissä olevan pandemia-aallon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat