Ruotsalainen kiekkolegenda Börje Salming vakavasti sairas: "Parannuskeinoa ei ole"

Yksi Ruotsin kaikkien aikojen NHL-jääkiekkoilijoista, Börje Salming on kertonut sairastuneensa ALS-tautiin, johon ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa.

Salming, 71, kertoi tiedon sairastumisestaan pitkäaikaisen NHL-seuransa Toronto Maple Leafsin kautta. Puolustajalegenda edusti seuraa vuosina 1973–89.

– Olen saanut uutisen, joka on ravistellut perhettäni ja minua. Merkit, jotka viittasivat siihen, että jokin on vialla kropassani, osoittautuivat ALS-taudiksi, joka tunnetaan myös Lou Gehrigin tautina. Kaikki muuttui hetkessä, Salming kertoo tiedotteessaan.

– En tiedä, millaisia tulevat päivät ovat, mutta ymmärrän, että edessä on haasteita, jotka ovat suurempia kuin mitä olen ikinä kokenut. Tiedostan myös, ettei tähän ole parannuskeinoa, mutta maailmanlaajuisesti on käynnissä lukemattomia lääkekokeiluja, ja siihen saadaan parannus jonain päivänä.

– Sillä välin, tarjolla on hoitoja, jotka hidastavat prosessia. Perheeni ja minä pysymme positiivisina, Salming sanoi.

ALS-tauti eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja eli motoneuroneja. Vähitellen lihakset menettävät hermoyhteytensä, minkä seurauksena heikkenevät ja surkastuvat. Taudin aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta.

Salming sairasti vuonna 2014 eturauhassyövän, josta hän toipui.

Kiirunassa syntynyt Salming pelasi urallaan 1 148 NHL-ottelua, joissa hän teki 140+637=787 pistettä. Hän oli urallaan ehdolla parhaan tulokkaan palkinnon saajaksi sekä neljästi NHL:n parhaaksi puolustajaksi, muttei koskaan saanut NHL:ssä henkilökohtaista palkintoa.

Ruotsin maajoukkueessa Salming saavutti MM-hopeaa vuonna 1973 ja MM-pronssia 1972.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja