Ruokaympyrä syrjäytti pyramidimallin USA:ssa

Amerikkalaiset ovat miltei parinkymmenen vuoden ajan totutelleet siihen, että heitä opastetaan terveelliseen syömiseen pyramidimallin avulla. Presidentti Barack Obaman hallinto on kuitenkin korvannut laajalti kritisoidun ja monimutkaiseksi syytetyn pyramidimallin lautasmallilla.

- Kun kerran puhutaan syömisestä, mikä on käytännöllisempi kuin lautanen? Mikä olisi yksinkertaisempi malli, presidentin vaimo Michelle Obama sanoi Yhdysvaltain maatalousministeriön julkaisutilaisuudessa.

Uusi lautasmalli, jota kutsutaan nimellä MyPlate, kuulostaa hyvin tutulta suomalaisen korviin: se rohkaisee täyttämään puolet lautasesta hedelmillä ja vihanneksilla. Vihannes- ja hedelmälohkon lisäksi MyPlatesta löytyvät lohkot viljoille ja proteiineille. Malliin kuuluu myös meijerituotteille varattu muki.

Tammikuussa julkaistut ruokavalio-ohjeet opastavat lisäksi amerikkalaisia syömään enemmän maataloustuotteita ja vähentämään suolan ja rasvan käyttöä.

Uusi malli korvaa luokkahuoneissa esillä olevat pyramidimallit. Sitä käytetään lisäksi liittovaltion ruokaohjelmissa ja terveydenhuollon parissa.

Elintarviketeollisuuden edustajat riensivät jo tuoreeltaan kehumaan uutta lautasmallia.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat