Mainos

Ruoan alv-alennus siirtyi hintoihin

Kuluttajatutkimuskeskuksen hintaseurannan mukaan ruoan arvonlisäveron alennus on näyttää siirtyneen ruokien hintaan. Erityisen paljon ovat halventuneet vihannekset, hedelmät ja voi.

Ruoan arvonlisävero laski syyskuussa 17 prosentista 12 prosenttiin. Tämän tulisi tarkoittaa 4,3 prosentin pudotusta ruoan hinnassa.

Eniten hinnat ovat laskeneet suurissa myymälöissä, joissa lasku vuositasolla oli peräti 6 prosenttia. Pienet myymälät laskivat hintoja 4,3 prosenttia. Kaikkiaan keskimääräinen lasku hinnoissa oli 5,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2008.

Seuranta jatkuu

Seurantatutkimusta jatketaan vuoden 2010 maaliskuuhun saakka, jolloin Kuluttajatutkimuskeskus lupaa tiedottaa veronalennuksen jälkeen tapahtuneesta hintamuutoksesta.

– Hintaseuranta jatkuu ja lähikuukaudet näyttävät onko hintatason lasku pysyvää. Sen lisäksi sekä kaupan että kuluttajien on syytä pysyä tarkkana, ettei ruuan hinnanalennus jää vain hetkelliseksi, työministeri Anni Sinnemäki toteaa.

Hintaseurantaa rahoittavat Kuluttajatutkimus, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö. Tutkimusta ohjaavassa työryhmässä ovat lisäksi edustettuina Kuluttajavirasto ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos VATT.

Lähde: Ruokatieto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.