Mainos

Ruandan kansanmurhasta pidätys Suomessa

Turvapaikkaa Suomesta vuonna 2003 hakeneen ruandalaismiehen epäillään osallistuneen mm. joukkotuhonnan suunnitteluun ja toteutukseen. Epäiltyä kuulustellaan pääsiäisen aikana.

Keskusrikospoliisi on pidättänyt Suomessa asuvan ruandalaismiehen epäiltynä joukkotuhonnasta Ruandan kansanmurhan yhteydessä keväällä 1994. Miehen epäillään osallistuneen joukkotuhonnan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen.

KRP on tutkinut tapausta yhdessä Ruandan oikeusviranomaisten ja YK:n asettaman kansainvälisen sotilasrikostuomioistuimen kanssa. Tutkinta alkoi vuoden alussa.

Mies haki turvapaikkaa saapuessaan Suomeen vuonna 2003.

Ulkomaalaisvirasto (Uvi) kertoi eilen tutkivansa Ruandasta Suomeen tulleen turvapaikanhakijan taustoja ja toimintaa kotimaassaan.

Kaksi järjestöä on syyttänyt useita EU-maita asuinpaikan antamisesta lähes 40 ihmiselle, joita epäillään osallisuudesta Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994. Rikosylikomisario Thomas Elfgren sanoo, että KRP:n oli julkistettava rikosepäilynsä, koska järjestöjen mukaan Suomi on yksi näistä maista.

Uvin turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan tutkinta ei kuitenkaan johdu näistä syytteistä, vaan on ollut vireillä jo pidemmän aikaa.

Epäiltyä miestä on tarkoitus kuulustella pääsiäisen aikana. Tämän jälkeen poliisi päättää mahdollisesta vangitsemisvaatimuksesta.

Uvi on myöntänyt kaikkiaan 34 ruandalaiselle oleskeluluvat esimerkiksi suojelun tarpeen perusteella. Hakijoita on kymmenen viime vuoden aikana ollut 55. Turvapaikka on myönnetty vain yhdelle ruandalaiselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.