Ruandan kansanmurhaa varustelleen miljonäärin oikeudenkäynti alkoi – piileskeli salanimen turvin Ranskassa

Keskiafrikkalaisen Ruandan rikkaimpiin henkilöihin aikoinaan kuuluneen Felicien Kabugan, 87, oikeudenkäynti alkoi YK:n tuomioistuimessa Haagissa torstaina.

Kabugaa syytetään kansanmurhaan johtaneen vihapuheen lietsomisesta omistamassaan mediassa sekä aseiden toimittamisesta hutujen puolisotilaalliselle miliisille, Interahamwelle, kansanmurhaa varten.

– Kabugan ei tarvinnut uhkailla kiväärillä tai viidakkoveitsellä tiesululla, vaan hän toimitti massoittain aseita ja järjesti koulutusta niiden käyttöön. Hän ei kehottanut radiossa tutsien murhaamiseen, mutta hän perusti, rahoitti ja toimi sellaisen radioaseman johtajana, joka lähetti kansanmurhapropagandaa ympäri Ruandaa, sanoi syyttäjä Rashid S. Rashid.

Kabuga ei itse ollut paikalla oikeudessa asianajajastaan syntyneiden kiistojen vuoksi.

Kabuga onnistui pakoilemaan oikeutta vuosikymmeniä kunnes jäi kiinni Ranskassa toissa vuonna. Hän asui Pariisin esikaupunkialueella ja käytti väärää henkilöllisyyttä.

Ruandan kansamurhassa tapettiin arviolta 800  000 tutsia ja maltillista hutua vuonna 1994.

3:26
Viime vuonna uutisoitiin, että Ruandan kansanmurhasta Suomessa tuomittu ei pääse vieläkään ehdonalaiseen. Oikeustoimittaja kertoo, mistä hovioikeuden päätös kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja