Ruandan kansanmurhasta Suomessa tuomittu ei pääse vieläkään ehdonalaiseen: Iäkkään miehen hakemus hylättiin taas

Helsingin hovioikeus ei päästänyt Ruandan kansanmurhasta elinkautiseen tuomittua Francois Bazaramba ehdonalaiseen vapauteen.

70-vuotias Francois Bazaramba on ollut vankeudessa keväästä 2007 lähtien eli lähes 14 vuotta.

Bazaramba vetosi siihen, että useita muita samoihin tapahtumiin osallistuneita henkilöitä on jo vapautettu. Vapauttamisen puolesta puhuivat myös miehen vankeusajan käytös, korkea ikä, heikentynyt terveydentila ja rikoksesta kulunut pitkä aika.

– Asiassa ei ole ollut myöskään olemassa ilmeistä vaaraa siitä, että hän syyllistyisi vapauduttuaan uudelleen henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen, hovioikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Oikeus katsoi, että teon laatu ja vankeusajan pituus huomioon ottaen ei miestä voida vielä päästää ehdonalaiseen vapauteen.

– Hovioikeus on todennut päätöksessään, että Bazaramban syyksi luettua rikosta on pidettävä laadultaan niin vakavana, että sen perusteella määräytyvän vankilassaoloajan on oltava selvästi elinkautisesta vankeusrangaistuksesta keskimäärin seuraavaa vankilassaoloaikaa pidempi, hovioikeuden tiedotteessa todetaan.

Tuomittu on hakenut ehdonalaiseen vapauteen kerran aiemmin. Helsingin hovioikeus hylkäsi aiemman hakemuksen kaksi vuotta sitten.

Rikosseuraamuslaitos: Vankeus tekoon nähden ollut lyhyt

Bazaramba istuu elinkautista Ruandassa vuoden 1994 kansanmurhan aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Oikeuden mukaan hän käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.

Kun hovioikeus hylkäsi miehen ensimmäisen hakemuksen, se totesi, että vapauttamista vastaan puhui elinkautiseen johtanut tekokokonaisuus. Rikos oli oikeuden mukaan poikkeuksellisen vakava ja käsitti useita itsenäisiä tekoja, jotka Suomen laissa tuomittaisiin elinkautisella.

Myös Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista. Sen mukaan mies oli teon luonteeseen nähden suorittanut rangaistusta vasta suhteellisen lyhyen aikaa.

Oikeus: Bazaramba halusi hävittää Ruandan tutsit

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Oikeuden mukaan hutuihin kuulunut Bazaramba muun muassa johti hyökkäyksiä, levitti propagandaa ja käski polttaa koteja. Lisäksi hän johti tutsien valvontaa varten perustettuja tiesulkuja ja jakoi heiltä väkivalloin otettua omaisuutta. Hän myös hankki ja jakoi tulitikkuja tutsien talojen polttamista varten.

Oikeuden mukaan Bazaramba halusi kokonaan tai osittain hävittää Ruandan tutsit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja